PRESENTERAS AV

Björkman värvad av Eurovision i Ukraina

SVT lånar ut schlagergeneralen - får makt över startordningen

1 av 3
MELODIFESTIVALEN

Christer Björkman blir tävlingsproducent för årets Eurovision song contest.

Den ukrainska produktionen värvade schlagergeneralen före jul.

– Det är samma roll som jag hade i Sverige förra året, jag kommer producera samtliga tävlande bidrag, säger han.

Christer Björkman, 59, har värvats av den ukrainska Eurovision song contest-produktionen.

Direkt efter att Melodifestivalen utsett sin vinnare i mars kommer schlagergeneralen att påbörja sitt arbete som tävlingsproducent för Eurovision.

– Det är samma roll som jag hade i Sverige förra året, jag kommer producera samtliga tävlande bidrag, säger Björkman.

SVT sprider sin kunskap

I slutet av januari var Christer Björkman på plats i Ukraina för ett möte med Eurovision song contests högsta beslutande organ, referensgruppen, och där presenterade det ukrainska tv-bolaget sin värvning.

– De frågade mig strax före jul och sen har jag varit där några gånger efter det för att diskutera upplägget, säger Christer Björkman.

Uppdraget innebär att SVT på ett tydligare sätt kan dela med sig av kunskaper från två enorma Eurovision-succéer, både i Malmö 2013 och Stockholm 2016.

– Det här är något som vi har pratat om när vi planerade för de kommande åren. Jag har velat få möjlighet att kunna hjälpa andra länder med deras nationella uttagningar och även med Eurovision om intresse finns. SVT tycker att det är av värde för Mello att varumärket Eurovision blir starkare och kan vi hjälpa till med det så gillar SVT att dela med sig av sin kunskap, säger han.

Bestämmer startordningen

Uppdraget innebär att SVT lånar ut Christer Björkman efter Melodifestivalens final. I Ukraina kommer han att ansvara för hur samtliga 43 tävlande bidrag presenteras i rutan. Vid sin sida har han en innehållsproducent som i sin tur har hand om programledare, öppningsakter och mellanakter.

Christer Björkman blir också den som bestämmer ländernas startordning i semifinaler och final.

– Jag har hand om look and feel för alla de tävlande låtarna och att göra bästa möjliga tv-program av de låtar som är med. Så jag kommer också föreslå startordningen för EBU och föra dialog med dem om det, säger han.

Fullt förtroende

För drygt en vecka sedan hoppade stora delar av den ukrainska Eurovision-ledningen av, totalt 21 personer inklusive två exekutiva producenter och säkerhetschefen, i protest mot en ny chef som utsetts. Men värvningen av Christer Björkman har inte påverkats av avhoppet.

– Jag har ingen information om vad som har hänt före jag tillträdde min position som contest producer. Jag har dock fullt förtroende för den organisation som jag har mött de senaste två dagarna i Kiev. Ett team som består av rutinerade tv-makare från flera olika länder med massor av ESC produktioner i bagaget, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM