Oron: Mello kan bli hela Sveriges smitto-fest

SVT i mejl till artisterna: ”Ska fatta beslut i morgon”

Publicerad 2022-01-13

Från ”Hela Sveriges fest” – till ”Hela Sveriges smitto-fest”.

Branschkällor säger till Aftonbladet att en Melodifestivalen på turné riskerar att leda till coronakaos över hela landet.

Samtidigt skriver SVT i mejl till artisternas team att de ska fatta beslut om turnéns framtid under fredagen – men inte meddela detta förrän nästa vecka.

Melodifestivalen lanserar sig som ”Hela Sveriges fest”. Men nu befarar personer i branschen att en turné i februari och mars i stället skulle kunna leda till smittokaos om Sveriges största tv-program drar fram genom Malmö, Göteborg, Linköping, Lidköping, Örnsköldsvik och slutligen avslutar i Solna utanför Stockholm.

– Oavsett om det blir 500 i publiken eller inför ingen publik alls så rör det sig om 200 personer bara i produktionen, med ljud-, ljus och scentekniker, tv-fotografer, produktionspersonal och Melodifestivalens redaktion som ska resa med tåg och flyg till och från Malmö, till och från Göteborg, säger en person med god insyn i Melodifestivalens produktion.

Oscar Zia är programledare för Melodifestivalen 2022.

Hundratals personer – bara i Mello-produktionen

– Sedan tillkommer ytterligare ett hundratal personer med artisterna, dansare, skivbolag, management som ska med varje vecka. Och dessutom behövs ett hundratal lokala förmågor som hjälper till att bygga scenen, ställa i ordning arenan, publikvärdar och så vidare.

Regeringen har aviserat ett maxtak på 500 personer på offentliga tillställningar. Ändå fortsätter arrangörerna SVT, Live Nation och All things live att sälja biljetter till Melodifestivalens turné, med totalt 18 arenashower med plats för mellan 4 000 och 27 000 i publiken på respektive show.

Sedan coronarestriktionerna skärptes en första gång strax före jul har Melodifestivalens ledning suttit i en mängd krismöten tillsammans med sina medarrangörer.

”Hela Sveriges smitto-fest”

Dagen före julafton utlovade Melodifestivalens projektledare på SVT, Anette Brattström, att Melodifestivalen skulle resa runt i landet:

– Så länge restriktionerna inte hindrar oss att åka ut i landet kommer turnén att bli av, sa hon då.

Men att ta Melodifestivalen på turné beskrivs av flera personer i tv- och musikbranschen som ”katastrof”.

– Vill man verkligen att Mello ska bli hela Sveriges smitto-fest? Det känns hål i huvudet att ett public service-bolag med flaggan i topp ska åka land och rike runt när resten av Sverige försöker undvika smitta, säger en branschkälla.

Tegnell: SVT måste själva göra bedömningen

Under torsdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten fick Anders Tegnell också frågor om Melodifestivalens turné.

Hur rimligt är det att ha en stor arenaturné landet runt i början av februari?

– Nu har vi ett regelverk på plats med rekommendationer för hur vår bedömning är i dag om man kan genomföra den typen av event. Sedan får Melodifestivalen och de som arrangerar titta på det och se i vilken utsträckning och hur de kan applicera det här regelverket och rekommendationerna så att de verkligen genomför det här på ett klokt och ett så säkert sätt som möjligt, säger statsepidemiologen.

– De måste göra en bedömning, kan vi genomföra det här utifrån de här regelverken eller inte? Det måste vara de som gör den bedömningen. Vi kan inte på myndigheten sitta och titta på varje enskilt arrangemang utan vi har tagit fram ett regelverk som vi tror och tycker gör det möjligt att genomföra olika typer av arrangemang under säkra former.

SVT: Fattar beslut på fredag

SVT, Live Nation och All things live har dragit ut på beskedet hur det blir med turnén och med de 10 000-tals biljetter som redan har sålts till publiken.

I mejl som skickats ut till artisternas team under veckan har dock representanter för Melodifestivalen skrivit att samtal pågår mellan arrangörerna och att ”beslut fattas på fredag”. Men vad beslutet innebär för artisternas team ska man enligt mejlet inte meddela förrän nästa vecka.

Som Aftonbladet kunde rapportera dagen före julafton har SVT enligt källor inte haft någon reservlokal vid en eventuellt inställd turné.

Alternativet: Alla shower i Stockholm

Men flera branschkällor säger nu till Aftonbladet att Melodifestivalen gör allt för att få loss en lokal i Stockholmsområdet för att kunna hålla samtliga sändningar på en och samma plats.

– Men det gäller att scenen ska gå in, och kommer artisternas framträdanden kunna göras på samma sätt? Det handlar om sponsorer, avtalet med Live Nation, publiken, biljettförsäljningen, allt det där, säger en person med insyn.

Flera branschkällor spekulerar nu i att ett möjligt alternativ är att genomföra samtliga sändningar i Annexet precis som förra året. Eller i Friends arena.

– I Friends skulle man kunna smälla upp scenen och hålla tummarna för att restriktionerna släpper lagom till finalen och då ta in publik. Där finns också alla möjligheter att bygga gångvägar och hålla avstånd, som inte riktigt funkade i Annexet, om man ska vara ärlig, säger en tv-källa.

Ett hinder som röjdes ur vägen under torsdagen när det gäller Friends arena är en inbokad elbilsmässa, där arrangören nu har meddelat att mässan ställts in.

Aftonbladet har sökt ansvariga på SVT.

ANNONS