Eurovision song contest

Kontraktet påskrivet: amerikanskt Eurovision blir av 2022

Björkmans drömprojekt blir av – sänds av NBC

Av: 

Torbjörn Ek

MELODIFESTIVALEN

ROTTERDAM. Nu är kontraktet underskrivet.

Christer Björkmans drömprojekt American song contest – ett amerikanskt Eurovision – blir av och kommer sändas 2022.

Totalt ska deltagare från 50 delstater, 5 amerikanska territorier och huvudstaden Washington, DC göra upp om segern.

Christer Björkmans dröm om att gifta ihop Melodifestivalens och Eurovision song contests koncept och flytta det över Atlanten blir nu verklighet.

I ett pressmeddelande från Eurovision-arrangören EBU meddelas att den amerikanska tv-kanalen NBC har köpt rättigheterna till American song contest och kommer att sända showen 2022.

Christer Björkmans nya drömprojekt blir av. Kontraktet med NBC är underskrivet.
Christer Björkmans nya drömprojekt blir av. Kontraktet med NBC är underskrivet.
Eurovision 2021 sänds från Ahoy arena i Rotterdam. Nästa år kommer en amerikansk variant av tävlingen att äga rum.

Den amerikanska varianten kommer att vara en blandning av Melodifestivalen och Eurovision i tre steg, med deltävlingar, semifinaler och en stor finalsändning. Totalt ska deltagare medverka från samtliga 50 delstater, plus fem amerikanska territorier och även huvudstaden Washington, DC.

Jobbat med Peter Settman

Precis som i Melodifestivalen och Eurovision kommer vinnaren utses genom en blandning av tittarröster och en expertjury från musikindustrin.

Under Eurovision song contest i Tel Aviv 2019 gick Christer Björkman ut med att han, tillsammans med tv-rävarna Peter Settman, Anders Lenhoff och Ola Melzig kommit överens med EBU och köpt rättigheterna till en amerikansk variant av musiktävlingen. Nu har kvartetten lyckats knyta till sig NBC, som är en av världens största tv-kanaler.

– American song contest kombinerar tävlingsandan av att heja på hemmalaget tillsammans med episka framträdanden som kommer presentera USA:s musikkultur för tittarna. Vi ser fram emot att få visa den universala kraften som musik har i ett spektakulärt, flera veckor långt musikevenemang, säger Jenny Groom, vice vd för NBC Universal television i pressmeddelandet.

Björkmans nya jobb

Det senaste året har Christer Björkman pendlat mellan USA och förberedelserna och förhandlingarna med olika tv-bolag där och sitt arbete med Melodifestivalen i Sverige. Men i och med årets final i mars slutade Christer Björkman efter 20 år vid rodret för Sveriges största tv-program.

Nästa vecka kommer han att agera svensk kommentator i årets upplaga av Eurovision song contest tillsammans med Edward af Sillén innan det nya uppdraget att skapa den allra första upplagan av American song contest blir hans heltidsarbete framöver.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Aftonbladets reporter Torbjörn Ek på plats i Rotterdam för att bevaka Eurovision song contest.
Publisert:

LÄS VIDARE

Så blev Sverige en supermakt i Eurovision

ÄMNEN I ARTIKELN

Eurovision song contest

American song contest

Christer Björkman