Melodifestivalen

Hårda kritiken mot Melodifestivalen: ”Blir uppriktigt ledsen”

Låtskrivaren Linnea Deb: ”Borde få mera cred”

Av: 

Anna & Hans Shimoda

MELODIFESTIVALEN

Upphovsmännen i Melodifestivalen får skrämmande lite utrymme.

Det anser låtskrivarveteranen Linnea Deb som rasar mot SVT och undrar om programmet borde döpas om till ”Artistfestivalen”.

– Det är tack vare oss som det finns någonting att titta och lyssna på. Punkt, säger hon till Aftonbladet.

Årets Melodifestival är i full gång och på lördag är det dags för den tredje delfinalen. Då tävlar bland andra Charlotte Perrelli, Alvaro Estrella och ”Idol”-vinnaren Tusse Chiza.

De två sistnämnda artisterna ställer upp med bidrag som bland andra låtskrivarveteranen Linnea Deb står bakom. Hon står även bakom Eric Saades och Kadiatous bidrag.

Tillsammans med exmaken Joy Deb har hon skrivit en rad Mello-låtar genom åren, däribland Måns Zelmerlöws ”Heroes” som vann Eurovision Song Contest 2015.

”Vi borde få mer cred”

I en video på Instagram rasar nu Linnea Deb mot det faktum att upphovsmännen får så lite uppmärksamhet och nämns ytterst kort under sändningen, ett resonemang hon utvecklar när Aftonbladet ringer henne.

– Det känns tråkigt att inte få den uppskattning som man borde få som låtskrivare. Vi ska ju lyfta fram alla som jobbar inom branschen, alla är förstås lika viktiga. Min poäng är att vi kallar det för Melodifestivalen, vi kanske borde ändra det och kalla det för artistfestivalen istället? Så länge vi låtskrivare är nödvändiga borde vi få mer cred.

Låtskrivaren Linnea Deb.

– Om Ingmar Bergman skrivit en ny uppsättning är det väl honom vi borde ha hyllat även om fantastiska skådespelare gestaltar? Men det handlar inte om att jag vill stå i rampljuset, jag vill bara upprätta upphovsmännens status. Jag kan verkligen förstå att intresset för hur en låt kom till inte är det viktigaste för tittarna, men det är tack vare oss som det finns någonting att titta och lyssna på. Punkt.

”Ingen som vill stöta sig med SVT”

Linnea Deb är frustrerad och förklarar att hon i egenskap av upphovsman dessvärre är van vid att det är så här.

– Jag kan verkligen tycka att vi borde ha högre status. Vi jobbar så hårt för det här och jag blir uppriktigt ledsen. Jag tycker SVT borde fundera på vad som är grunden för det här programmet.

Eric Saade.

Har du fått stöd i branschen efter att du vädrat dina åsikter?

– Det har jag verkligen fått, men lite tyst. Det är ingen som vill stöta sig med SVT, man vill gärna ha chansen att få med låtar nästa år. Men jag har fått mycket backning, många artister har också hört av sig. Nu under pandemin håller nöjesbranschen dessutom på att rasa fullkomligt. Är det någon gång vi alla i branschen borde lyftas så är det nu.

SVT: Föll inte ut som vi ville

Aftonbladet har också varit i kontakt med Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson.

”Anledning att hälsningarna togs bort i deltävling 2 är att utfallet inte blev som vi önskade. Vi hade en tanke och ett coronasäkert tillvägagångssätt att lyfta låtskrivarna på, som inte föll ut som vi ville. Den hyllande upplyftande känslan som vi ville skapa uteblev. Upphovspersonerna är viktiga för oss och vi jobbar vidare för att hitta en bra lösning”, låter hon hälsa i ett sms.

Schlager manager – så tävlar du

Anmäl dig - klicka här

Gå in på manager.aftonbladet.se
Alla med Plus tävlar utan extra kostnad.
Har du Pluskonto kan du skapa upp till fem ”lag” och dela med barn och familj.
Att skaffa Plus kostar 29 kr första månaden, därefter 99 kr - fritt att säga upp när du vill.

Regler

Vid varje av de fyra deltävlingarna: Tippa vilka två bidrag som går direkt till final och vilka två som går till Andra chansen.

Andra chansen: Välja vilka fyra bidrag som vinner de fyra duellerna.

Finalen: Tippa rätt placering på alla 12 finalister.

Utslagsfråga: Vinnarens totalpoäng i finalen.

OBS! Du kan anmäla dig redan nu på manager.aftonbladet.se men det går också att byta dina tips fram till att röstningen stänger för varje deltävling.

Priser

1-3:e pris: Apple iPhone 12 64 GB (värde 9900 kr).
Du kan också vinna bonuspriser i Aftonbladets schlagerexpert Tobbe Eks egen liga, anslut till #jagslårtobbeek inne i spelet (iPad i första pris).
Där kan du också skapa din egen "hashtag-liga" och utmana vänner.
 

All info hittar du på manager.aftonbladet.se

ANNONS

Nu upp till 25% rabatt på träningskläder & skor hos Ellos. Inspireras av de senaste trenderna.

Extern länk från Ellos.se

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

MARKUS LARSSON: Remix av ett sammanbrott och ett suget kvart i tre-ragg

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen