SVT:s svar efter Eric Saades Palestina-kupp i Eurovision

”Utnyttjar sin medverkan”

Uppdaterad 2024-05-08 | Publicerad 2024-05-07

MALMÖ. I öppningsnumret av Eurovision bar Eric Saade en en Palestinasjal runt armen.

Nu beklagar SVT händelsen.

”Vi tycker att det är tråkigt att han utnyttjar sin medverkan på det här sättet”, skriver Ebba Adielsson exekutiv producent Eurovision Song Contest 2024.

Första semifinalen av årets Eurovision inleddes med att bland annat Eric Saade, 33, framförde sin låt ”Popular”.

Men under numret bar han en Palestinasjal, kallad keffiyeh, kring sin handled – något som bryter mot EBU:s riktlinjer om att inte vara politisk i tävlingen.

”Eric Saade är väl medveten om reglerna som gäller när man står på Eurovision Song Contests scen. Vi tycker att det är tråkigt att han utnyttjar sin medverkan på det här sättet”, skriver Ebba Adielsson exekutiv producent Eurovision Song Contest 2024 till Aftonbladet.

Inte heller EBU är nöjda med Saades kupp.

”Eurovision Song Contest är en live-show. Alla artister är väl medvetna om vilka regler som gäller i tävlingen, och vi beklagar att Eric Saade valde att kompromissa med tävlingens icke-politiska natur”, skriver EBU i ett mejl till Aftonbladet.

Saades framträdande i Eurovision är det enda som inte laddats upp på tävlingens officiella konton på Tiktok och Instagram. Både Chanel och Eleni Foureira, som också var med i öppningsnumret, har fått sina uppträdanden postade på Eurovisions sociala kanaler.

Protest mot Israels medverkan

Eric Saade har tidigare sagt att han medverkar i Eurovisions öppningsakt som en protest mot att Israel tillåts vara med och tävla.

"När du inte längre kan bära en symbol för din etnicitet i vår så kallade ”fria värld” så är det ännu viktigare för mig att delta", skrev han i en story på Instagram förra veckan.

Eric Saade: ”Bara kärlek”

Aftonbladet har sökt Eric Saade som inte återkommit. Efter sändningen postade han en story på sin Instagram.

”En påminnelse: Det är bara kärlek. Enade av musiken ska det vara”, skriver han följt av ett hjärta.

ANNONS