Folket får mer makt i Melodifestivalen

Nano snuvades på segern trots folkets röster – nu gör SVT om poängsystemet

avAndreas Hansson, Torbjörn Ek

1 av 4

Efter förra årets fiasko: nu får tittarna större makt i Melodifestivalen.

SVT förändrar poängsystemet för att inte återigen riskera att skicka folkets trea till Eurovision.

– Vi vill ge folket mer makt över resultatet, säger Christer Björkman.

Nano var folkets favorit, men ändå vann Robin Bengtsson Melodifestivalen 2017. Bengtsson kom bara på en tredjeplats hos tittarna, vilket fick många att reagera och vilja ta bort juryn.

Nu ändrar SVT poängsystemet för att minska juryns makt i Melodifestivalens final och låta mer av avgörandet hamnar i tittarnas händer.

– Det är inte kopplat till den kritiken överhuvudtaget, den är sund och ska finnas där. Man ska reagera. Men vi vill ge folket mer makt över resultatet, säger Melodifestivalens tävlingsproducent Christer Björkman.

Inför Eurovision-poängen

Ända sedan semifinalerna infördes 2002 har jurygrupperna delat ut poäng i skalan 12, 10, 8, 6, 4, 2 och 1. Det innebär att rösterna i varje jurygrupp koncentrerats på sju bidrag medan folkets röster smetats ut över alla tolv finalister. Makten har därför varit förskjuten till juryns fördel.

– När vi bestämde oss för att ha tolv finalister blev folkets röst mer utspridd medan internationella juryns poäng fortfarande bara delades ut till sju låtar, därmed blev det en större koncentration av höga poäng på de låtar som samlade dem, säger Christer Björkman.

Nu inför SVT därför samma poängskala som i Eurovision, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1. Det innebär att varje jurygrupp måste ranka 10 av de 12 bidragen i finalen och därmed jämnas skillnaden mellan jury och tittarröster ut väsentligt.

– Nu sprids juryns poäng på tio låtar i stället, resultatet blir jämnare men det blir fler poäng att hålla koll på, 638 i stället för 473. Vi ser fram emot att se hur det faller ut och tror att det kommer bli ännu mer spännande upplevelse i slutet, säger Christer Björkman.

Engagerat tittarna

Även tittarnas totalpoäng kommer att utökas till totalt 638.

Men Christer Björkman betonar att juryn även fortsatt har en viktig roll.

– Skälet till att vi har dem är glasklart, vi vill ha ett internationellt perspektiv på den låt vi skickar i väg, det har gett fantastiska resultat sedan vi började med det. Men det är en rättvisefråga, det ska vara så nära 50/50 det går mellan juryn och folket.

Förändringen har kommit till stånd tack vare ett stort engagemang bland flera av Melodifestivalens största fans som reagerat på orättvisan i det tidigare systemet.

Förslaget till den förändring som nu genomförs fördes fram till SVT redan förra året i podden ”Schlager-Micke och hans vänner” av Melodifestival-experten och systemutvecklaren Marcus Björkander.

I det senaste avsnittet av ”Schlager-Micke och hans vänner” som släpps i dag medverkar Christer Björkman och diskuterar det nya poängsystemet ingående ingående.

ARTIKELN HANDLAR OM