Saades Palestina-pik i Eurovision-sändningen

Dubbeltydig hälsning när Sveriges poäng avlämnades

TEL AVIV. Med sin palestinska bakgrund kan Eric Saade inte resa till Israel.

Utan att nämna det skickade han ändå en dubbeltydig pik när han avlämnade de svenska poängen.

– Jag önskar verkligen att jag var där, men hej, kanske nästa år, sa han till de oförstående programledarna.

Eric Saade, 28, inledde den svenska poängavlämningen med en dubbeltydig pik.

– Jag önskar verkligen att jag var där, men hej, kanske i nästa år, sa han innan han lämnade Sveriges 12-poängare.

Eurovision song contest-fansen kunde tolka hälsningsfrasen som att den tidigare bronsmedaljören i tävlingen längtar efter att representera Sverige igen.

Men Eric Saades pappa är av palestinskt ursprung, men född och uppvuxen i Libanon. Det gör att Eric Saade i princip inte tillåts att resa in i landet som i år arrangerar Eurovision song contest.

”Särskilda restriktioner”

Så här skriver Utrikesdepartementet på sin sajt:

”Särskilda restriktioner för in- och utresa gäller för personer med palestinskt ursprung. Personer som är eller någon gång har varit registrerade hos palestinska myndigheter eller är behöriga för palestinskt ID-kort tillåts i princip inte resa till eller från Israel via Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv”.

För att överhuvudtaget ha en möjlighet att ta sig in i Israel skulle Eric Saade tvingas passera Israels gräns mot Jordanien, vid Jordanfloden, genom att resa in bilvägen från Jordaniens huvudstad Amman.

Eric Saade använde sig av den dubbeltydiga hälsningsfrasen även under fredagskvällens genrep, men den tycks ha gått över huvudet på såväl programledare som arrangören EBU, som med största sannolikhet annars skulle ha krävt att Saade ändrat sitt manus inför kvällens sändning.

Publisert:

LÄS VIDARE