Felix gråtkupp gick i baklås i direktsändning – rösten försvann

”Det var som att jag svalde min tunga”

MELODIFESTIVALEN

KRISTIANSTAD. Hans taktik var att gå all in i sorgen.

Men under direktsändningen gick Felix Sandmans röst i baklås – och dog.

– Det var som att jag svalde min tunga, säger han.

Felix Sandman har seglat upp som en av årets publilfavoriter. Men i greenroom under duellen mot Mimi Werner kramade rädslan om nerverna.

– Jag bara tänkte: ”det blir Mimi, det blir Mimi”. Jag trodde på stödet från mina fans men vågade inte förvänta mig något.

Han sjunger sin ”Every single day” om relationen till sitt ex, den som kraschade för ett halvår sedan och vars sorg sedan präglat hela hans tillvaro.

Rösten kraschade

Inför sina framträdanden och repetitioner har han ändå använt en särskild taktik för att pressa sig så nära tårar han kan, så även inför Andra chansen.

– Jag går in i ett mörkt rum och lyssnar på Sam Smiths ”Not in that way” och ser bilder på henne framför mig, och på mig när jag sitter i bilen i mörkret, lyssnar på den här låten och gråter.

Under sändning gick taktiken för långt, rösten gick i baklås och var nära att krascha.

– Vid ett ställe var det som att jag svalde min tunga. Det är jobbigt att sjunga när man har gråten i halsen sådär. Men resten gick bra. Jag är så glad att jag kan leva i texten och numret varje gång jag står på scenen.

1 av 3 | Foto: SVT
Ungefär en minut in i sången dog den plötsligt

Förklaringen bakom SVT:s krav

Och svärtan har varit hans segervapen. Inför varje framförande har SVT sagt åt publiken att gömma undan allt som lyser och blinkar i arenan.

– Det är för att der inte ska störa, vi har ljusflareeffekter i kameran som bygger upp stämningen så att man verkligen ska få känslan i tv-rutan att man kommer in i mitt rum. In i mörkret. Men det är också ljus, den här låten är ett steg framåt för mig.

När sändningen var över pustade han ut, helt glittrig i ansiktet efter att ha lånat Fab Freddies hårglitter.

– Nu känns det så himla bra. Det betyder så mycket att jag får sjunga om så personliga saker och att folk tog emot det. Nu ska jag partaja och dricka champagne.

Foto: Robin Lorentz-Allard
Felix Sandman.
Så har det gått för Sverige i Eurovision 00:40
ARTIKELN HANDLAR OM