Trots reglerna: Norge använder kritiserade tekniken

Fick Kroatien fällda – nu vill de själva använda samplade röster

avAndreas Hansson, Torbjörn Ek

1 av 4

KIEV. Norges protest ledde till bestraffning från EBU.

Men nu använder norska JOWST samma teknik – med samplade röstinslag i sitt tävlingsbidrag.

– Vi har fått tillåtelse att använda det, säger Joakim With Steen.

EBU:s regler är stenhårda: bidrag i Eurovision song contest får inte innehålla någon form av förinspelad sång eller röstinslag som kan förväxlas med livesång.

Därför har Robin Bengtssons, 27, nummer gjorts om så att de förinspelade körerna rensats bort. I kulissen står Erik Segerstedt, 34, och lägger sång live.

Men norska JOWST har inte tvingats till samma förändring. I låten ”Grab the moment” används upprepade inslag av vad som tydligt låter som samplade röster, trots EBU:s tydliga regler.

Tvingades försvara sig

Tilltaget har väckt uppmärksamhet i Eurovision-kulisserna och norska DJ:n JOWST, Joakim With Steen, 27, har tvingats försvara sig.

– Vi använder det på repetitionerna, så vi har fått tillåtelse att använda det. Det räknas som ett instrument som spelar stämmorna, säger Joakim With Steen på en presskonferens.

I Eurovision song contest 1999 var det annorlunda. Norges delegation protesterade högljutt mot att det kroatiska bidraget använde en syntetisk mansröst under sitt framträdande. Då drog EBU av poäng från Doris Dragović, 56, för brott mot ”tävlingen själ”.

”Inte röstsamplingar”

Joakim With Steen är dock nöjd med att arrangören är mer välvillig mot deras bidrag.

– Jag tycker att det är väldigt bra att vi får använda det, vi hade säkert kunnat göra numret lika bra utan det, men det hade låtit annorlunda. Vi ville verkligen att det skulle låta 2017 och detta bidrar till det, säger han.

Eurovisionarrangören EBU anser att röstljuden i det norska bidraget inte är att jämställa med förinspelad kör.

– Ljuden är inte röstsamplingar, utan skapade med en synth och kan inte framställas av mänskliga röster. Dessa ljud är inte där för att stötta eller ersätta riktiga sångarens, eller körens röster, utan tillagda som en effekt. Därför bryter den här låten inte mot tävlingsreglerna, säger en talesperson för EBU till Nöjesbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM