Cornelia Jakobs chock efter resultatet i Eurovision

Får beskedet från Aftonbladets reporter

TURIN / STOCKHOLM. Det blev en fjärdeplats för Cornelia Jakobs i Eurovision song contest.

Men det var inte final-resultatet som chockade henne mest.

– Oj, va? Har det kommit fram nu. Det är så jävla fett, wow vad sjukt, säger Cornelia.

När juryn hade lagt sina röster låg hon tvåa.

Men tittarna placerade Cornelia Jakobs på en sjätteplats vilket gav Sverige en fjärdeplats totalt i Eurovision song contest 2022.

När Aftonbladet träffar henne efteråt är hon ”euforisk”, som hon själv säger. Och framför allt är hon glad över att Ukraina tog hem segern med låten ”Stefania”.

– Jag tycker det är så jävla fett. Jag har stöttat dem från start och deras nummer, deras låt, allting. Sedan är det generellt fett att vi stöttar dem. Men jag har från start älskat deras nummer och låt, säger Jakobs.

 Cornelia jublar när hon får veta att hon vann sin semifinal.
Cornelia jublar när hon får veta att hon vann sin semifinal.

Cornelia Jakobs placering i semifinalen

Strax efter att sändningen avslutats släpper tv-bolaget EBU statistik från årets Eurovision.

När Aftonbladet meddelar Cornelia Jakobs att hon förutom fjärdeplatsen i finalen dessutom kan fira att hon vunnit sin semifinal tror artisten först inte att det är sant.

– Gjorde jag? Oj, va? Har det kommit fram nu. Det är så jävla fett, wow vad sjukt, säger hon.

”Det är så jävla fett, wow vad sjukt”. Cornelia om Eurovision och att hon vann sin semifinal.
”Det är så jävla fett, wow vad sjukt”. Cornelia om Eurovision och att hon vann sin semifinal.
Cornelia Jakobs möter den svenska pressen efter fjärdeplatsen i Eurovision.
Cornelia Jakobs möter den svenska pressen efter fjärdeplatsen i Eurovision.

Även om det inte blev en seger i Eurovision så har Cornelia vunnit folkets hjärtan. Hon blev framröstad till fansens favorit tidigare under Eurovisionveckan, och är överväldigad av all den fina responsen hon fått.

– Jag går tillbaka till det här, min känsla i hur snabbt det här har gått för mig som artist, min karriär. Jag var för bara några månader sedan en indie-artist i Sverige och nu har jag så mycket musik jag bara vill släppa och jag har en helt annan och en helt ny plattform och jag känner mig så taggad och glad för det, säger hon och fortsätter:

– Hela den här erfarenheten och allt som händer nu, det är så fett alltså.

Firar med sin pojkvän

Firar gör hon med bästa vännen Isa Molin och med sin pojkvän David Zandén, som praktiskt nog båda varit med och skrivit ”Hold me closer” och därmed var på plats i Turin.

– Vi ska till hotellet nu och där är hela min familj, 15 personer plus två bästa vänner, så vi kommer vara ett gäng. Det kommer bli skitkul, säger Cornelia Jakobs.

Puss min älskling. Cornelia och pojkvännen David Zandén firar i greenroom.
Puss min älskling. Cornelia och pojkvännen David Zandén firar i greenroom.

Cornelia Jakobs har behållit lugnet genom en kaosartat repetitionsperiod i Turin.

För en vecka sen sprakade mikrofonen till så högt att det fanns risk att hon skulle skada sina öron och hon tröstades på scenen. Därefter slutade medhörningen att helt fungera så att hon inte kunde höra vad hon skulle sjunga. Mitt i det kaoset lyckades dessutom en tv-fotograf kliva på mikrofonsladden så Cornelia rycktes bakåt och själv tvingades vädja om att få börja om.

Strul på genrepen

Hennes genrep inför både semifinal och final har brutits efter att hon började sjunga. Inför semin för att tv-produktionen inte hörde något ljud. Inför finalen var det istället en lampa som inte lyste som den skulle.

Och under det viktiga juryrepet, som bedöms av jurygrupperna runt om i Europa, glömde en scentekniker bort att ge henne det mikrofonstativ som hon ska använda genom delar sitt nummer.

För Aftonbladet har Cornelia berättat att det är tack vare sina medlåtskrivare, pojkvännen David Zandén, 34, och bästa vännen Isa Molin, 29, som hon tagit sig igenom allt kaos.

– Det känns oförskämt lyxigt faktiskt. Jag tror att de är en stor del i att jag känner mig så här lugn i allt, har hon sagt.

Cornelia Jakobs slutade på en fjärde plats i Eurovision.
Cornelia Jakobs slutade på en fjärde plats i Eurovision.

Vann över Anders Bagge

Cornelia Jakobs vann Melodifestivalen tack vare de internationella jurygruppernas poäng. Svenska folket hade henne som tvåa efter Anders Bagge, 54, och ”Bigger than the universe”.

Men så fort det stod klart att ”Hold me closer” skulle tävla i Eurovision song contest började Sverige klättra på spelbolagens oddslistor och tillhörde snart favoriterna efter Ukraina.

Inför tävlingen i Turin har Cornelia Jakobs också gjort en mindre pr-turné till olika Eurovision-fester runt om i Europa där hon charmat fansen och på plats i Turin har hon hunnit ge hundratals intervjuer till medier från hela Europa.

Glädjetårar över genombrottet

Cornelia, som är dotter till Jakob Samuel, 53, frontman i The Poodles, har fått sitt stora genombrott med ”Hold me closer”. Men hon har också tävlat två gånger tidigare i Melodifestivalen, 2011 och 2012 som medlem i gruppen Love Generation.

Hon kunde inte hålla tillbaka glädjetårarna efter att hon tog sig vidare till final i Eurovision song contest.

– Det är mycket känslor just nu i den här rätt lilla kroppen, väldigt mycket känslor som inte riktigt får plats där, så de exploderar. Men jag är så glad och överväldigad över allt stöd jag får från alla dessa fantastiska länder. För bara tre månader sedan var jag i stort sett okänd även i Sverige och jag har varit en indieartist i många år och det här betyder så mycket för mig, sa hon då.

Aftonbladets Tobbe Ek och Robin Lorentz Allard på plats i Turin.
Aftonbladets Tobbe Ek och Robin Lorentz Allard på plats i Turin.
Publisert:

LÄS VIDARE