Trotsade sjukdomen – vann Eurovision: ”Seger för musiken”

Hjärtsjuka Salvador Sobral tog både tittarna och juryn med storm i rysarfinalen - men stoppades från politiska utspel på presskonferensen

KIEV. Han trotsade sin allvarliga sjukdom och åkte till Kiev – stöttad av vårdpersonal bakom kulisserna.

Och Salvador Sobral, 27, tog hem hela tävlingen.

– Det är helt galet, säger han till Nöjesbladet efteråt.

Det började med 12 poäng från Wiktoria Johansson och den svenska juryn. Sen fick Salvador Sobral sjutton stycken 12-poängare till.

Dessutom blev den portugisiska låten ”Amar pelos dois” också folkets favorit. Med totalt 758 poäng slog han Bulgariens Kristian Kostov, 17, som hamnade på andraplatsen med 615 poäng.

Segern är Portugals första någonsin i Eurovision song contest, på 49:e försöket.

Skakade på huvudet

Efter att resultatet var ett faktum skakade Salvador Sobral på huvudet och förde fingret till tinningen.

– Jag tänkte att det är helt galet. Precis som det känns galet att fyra livvakter tog mig till logen, det var bara för mycket. Men det går väl över, säger han till Nöjesbladet efter sändningen.

Då hade han på scenen framfört vinnarlåten en gång till, tillsammans med sin syster och låtskrivare Luísa Sobral, 29.

– Jag vill säga att vi lever i en värld full av snabbmatsmusik, jag tycker att detta är en seger för musiken. Musik är inte fyrverkerier utan känslor, låt oss ta det tillbaka dit, sa han från scenen inför sitt segerframförande.

Kuppen stoppades av EBU

Efteråt fortsatte han att föra fram kritik mot den musik som spelas på radio.

– Folk lyssnar på radion där musik kastas på en som om ”du måste gilla det här för vi kommer att spela den 16 gånger om dagen och vi tvingar er att gilla den” om jag kan hjälpa till och förändra det skulle det göra mig lycklig.

Han hade planerat en politisk kupp till segrarens presskonferens, men det stoppades av EBU. Efter att ha tagit sig till final i tisdags skapade han uppståndelse med ett politiskt tal om flyktingkrisen iförd en tröja med orden ”S.O.S FLYKTINGAR”.

– Jag tog upp flyktingfrågan för att jag tycker att det är Europas största problem just nu. Men det var inget politiskt budskap. Jag har förbjudits att använda tröjan efter det, för att de inte vill ha politiska eller kommersiella budskap, vilket jag tycker är underligt eftersom om jag har på mig en Adidas-tröja, är det reklam då? Men det var inte politiskt. Det var bara medmänskligt. Nu tycker jag att jag har fört fram det jag ville säga, säger han på presskonferensen.

Stoppades av läkare

Salvador Sobrals väg till segern var långt ifrån spikrak. Sedan många år plågas Salvador Sobral av en svår hjärtsjukdom och i februari opererade han bort två bråck.

På grund av hjärtsjukdomen stoppade läkarna honom från att resa till repetitionerna i Kiev. I stället fick Luísa genomföra dem. Hon medverkade också på presskonferenser och syskonen hade ständig kontakt över Whatsapp där hon skickade bilder från scenen.

– Vi visste inte om han skulle kunna komma hit överhuvudtaget eftersom han behöver vara nära sitt sjukvårdsteam, förklarade hon i förra veckan.

Först i söndags kunde Salvador Sobral resa till Kiev. När Nöjesbladet då mötte honom berättade han om hur hela familjen ständigt lever med hans sjukdom.

– Jag oroar mig och min familj oroar sig, men jag tror inte att folk oroar sig, sa han och log.

Publisert:

LÄS VIDARE