Melodifestivalen

PRESENTERAS AV

Melodifestivalens influensa-kris: ”Håller karantän”

Sjukdomarna på Melodifestivalen 2020: ”Första gången det är så allvarligt”

MALMÖ. Melodifestivalen är hårt drabbat av influensa.

Ett 15-tal personer har insjuknat i ”feber och yrsel” under veckan – bland annat de som ansvarar för röstningen och lördagens sändning.

– Vi har en sjukvårdare som tar tempen på alla vid personalentrén, innan de blir godkända och får komma in, säger projektledare Anette Helenius.

Februari är influensatider och samtidigt turnerar Sveriges största musiktävling landet runt.

Men aldrig tidigare har influensan drabbat Melodifestivalen så hårt som inför delfinalen i Malmö, enligt erfarna projektledaren Anette Helenius.

”Håller karantän”. Anette Helenius, Melodifestivalens projektledare berättar om sjukdomen som drabbat tävlingen.
”Håller karantän”. Anette Helenius, Melodifestivalens projektledare berättar om sjukdomen som drabbat tävlingen.

– Jag tror det är första gången vi är med om att så många samtidigt blir så allvarligt sjuka under många dagar. Vi har en produktionsledare som varit sängliggande i fyra dagar. Det är 39–40 graders feber, yrsel, smärta i kroppen, slemhosta och så vidare. Så det är ingen lek, säger Anette Helenius.

”Slagit till hårt i alla delar”

Bland de som insjuknat finns transportansvarig, rekvisitör, backstageansvarig samt den producent som sänder ut programmet och ger instruktioner i programledarnas öron. Även personen som håller i röstningen har insjuknat.

– Jag tror vi har haft 15 sjukdomsfall den här veckan. Och det är många tunga positioner och i alla delar av produktionen, så det är inte bara någon liten klick. Det har slagit till hårt i alla delar, säger Anette Helenius.

Projektledaren känner sig trygg med att vikarierna kommer kunna axla ansvaret inför lördag.

”Nån slags jätteförkylning”. Lina Hedlund om att halva Melodifestivalens produktion ligger däckade i influensa.
”Nån slags jätteförkylning”. Lina Hedlund om att halva Melodifestivalens produktion ligger däckade i influensa.

Tar tempen vid personalentrén

Men för att smittan inte ska spridas vidare har man vidtagit extraordinära åtgärder.

– Vi försöker verkligen hålla karantän, så att man inte kommer tillbaka för tidigt. Så vi har faktiskt en sjukvårdare vid personalentrén som tar tempen på alla som varit sjuka och känner sig friska, innan de blir godkända och får komma in.

Det låter nästan som på ett corona-fartyg?

– Jag vet, det är fruktansvärt likt. Och det vill vi inte på något sätt, men det blir bara ännu värre om det här fortsätter att gå runt i produktionen. Vi lever så nära inpå varandra så att det blir som ett stort dagis, kan man säga, säger Anette Helenius.

Programledaren ”megaförkyld”

Även programledarna Linnea Henriksson, Lina Hedlund och David Sundin ingår i ”det stora dagiset” och har varit mer eller mindre sjuka under Mello-turnén.

– Det är någon superförkylning som slagit till, säger Lina Hedlund.

Linnea Henriksson var ”megaförkyld” under förra veckans deltävling i Luleå – och i Malmö är det David Sundin som har drabbats av ”viss resonans” på rösten.

– Det är verkligen på slutklämmen skulle jag säga, men tack för du uppmärksammar mitt snörvel, säger David Sundin till Aftonbladets tv-reporter.

Publisert:

LÄS VIDARE