Eurovision song contest

”Folk tror att Netflix betalar”

Bisarra konspirationsteorin om Eurovision: Streamingjätten försöker betala för isländsk seger

Av: 

Torbjörn Ek

MELODIFESTIVALEN

Den galna dansen har blivit en succé – och kändisar sprider musikvideon.

Den isländska succén inför Eurovision har fått fans att börja sprida konspirationsteorier om framgångarna.

– Folk tror att Netflix betalar för marknadsföringen av låten, säger artisten Daði Freyr.

Russell Crowe har twittrat om låten.

Så också de brittiska tv-profilerna Rylan Clarke-Neal och India Willoughby och den tyska komikern Jan Böhmermann.

Favorit i Eurovision

Den isländska artisten Daði Freyr, 28, och låten ”Think about things” ligger just nu i topp på spelbolagens listor när det gäller att ta hem segern i Eurovision song contest.

Daði Freyr om spekulationerna: ”Will Ferrell har lite samma frisyr som jag i filmen, jag tänkte att nice, det kommer ge lite mer uppmärksamhet, men inte att det skulle leda till den här konspirationsteorin.”

Men kändisarnas support för låten och musikvideons virala genomslag har gjort att internet svämmar över av konspirationsteorier.

– Folk tror att Netflix betalar för marknadsföringen av låten, säger Daði Freyr när Aftonbladet träffar honom i samband med den svenska Melodifestivalklubbens event Melfest Weekend.

Netflix-film om Eurovision i april

I april har Will Ferrells komedi om Eurovision premiär på Netflix. I den filmen spelar Ferrell just en isländsk artist som tävlar i Eurovision. Konspirationsteorin som just nu sprids bland europeiska Eurovision-fans går ut på att Netflix skulle ha betalat för att sprida musikvideon. Detta för att först säkra Daði Freyrs seger i den isländska uttagningen och därefter garantera uppmärksamhet för Netflix-filmen.

”Folk tror att Netflix betalar för marknadsföringen av låten” säger isländska artisten Daði Freyr om Eurovision-bidraget ”Think about this.

Hur känns det att folk spekulerar i det här?

– Jag tycker bara att det är roligt. Det är okej för mig. Om folk tror att Netflix tycker att jag är en så big deal att de vill lägga en massa pengar på mitt bidrag så är det en komplimang till mig, antar jag, säger Daði Freyr.

Samtidigt tillbakavisar han inte fullständigt ryktena om att Netflix skulle betala för marknadsföringen.

– Jag vet inte till hundra procent att de inte gör det. De har inte sagt något till mig om att de skulle göra det, men jag tror inte att de gör det, säger han med ett leende.

Netflix driver med ryktena

Netflix har själva drivit konspirationsteorin genom att sprida en fejkad bild av en marknadsföringsplan av filmen, med orden:

”Vi kommenterar inte rykten eller spekulationer”.

Den fejkade marknadsföringsplanen inkluderar att Greta Thunberg nu i mars ska dansa Daði Freyrs dans på en presskonferens och att prins Harry och Meghan Markle i april kommer ge ännu en kunglig bebis namnet Dadi.

Bilder från inspelningen av filmen, där Will Ferrell syns i långt hår i en frisyr snarlik Daði Freyrs, har spätt på ryktena ytterligare.

– Jag visste att jag ville försöka komma med i Eurovision i år så jag blev glad när jag såg en bild av Will Ferrell från filmen och att han har ungefär samma frisyr som jag. Jag tänkte: ”Nice, det här är roligt, det kommer ge lite mer uppmärksamhet”. Men jag tänkte aldrig att det skulle leda till den här ”Netflix betalar för det”-konspirationsteorin, säger Freyr.

🇮🇸❤️🇮🇸 OMG! 🇮🇸❤️🇮🇸 https://t.co/MCMfkgsgeo
Daði Freyr tävlar för Island i Eurovision song contest 2020 med låten ”Think about things”

”För mig är det inget skämt”

Enligt isländska nyhetssajten Visir har Netflix också gått in med motsvarande omkring 750 000 kronor för att sponsra det isländska tv-bolaget RUV inför Eurovision, som ett led i att stärka sin position på Island.

– Ja, jag tror att de har sponsrat den isländska uttagningen, att de har gått in med lite pengar eftersom Netflix-filmen om Eurovision handlar om ett isländskt bidrag, säger Daði Freyr.

Låten, med sin roliga dans har beskrivit som ett skämtbidrag. Men Daði Freyr berättar att låten är en hyllning till sin ettåriga dotter.

– Den handlar om min dotter och vår relation. För mig är det inget skämt. Den handlar om att jag älskar henne utan att veta vad hon känner mig mig och att jag hoppas att hon kommer tycka om mig när hon växer upp och att jag ska försöka försäkra mig om att det blir så.

Finns det inte risk att dansen som gimmick tar bort lite av budskapet i låten?

– Jag tror inte det. Jag tror bara att det ger låten större genomslag, den har ju inte nödvändigtvis något med låttexten att göra, men jag tror inte att att den tar bort något.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Cancel #Eurovision2020 . Contest over. Played this all day! 🤣Real ear-worm. Surely the winner? https://t.co/cW1ciEfNLH
Publisert:

LÄS VIDARE

Markus Larsson sätter betyg på ESC-finalen

ÄMNEN I ARTIKELN

Eurovision song contest

Daði Freyr

Netflix

Island

Konspirationsteorier

Russell Crowe

Jan Böhmermann