Svensken blir ny chef för Eurovision

Förra SVT-chefen Martin Österdahl tar över toppjobbet

avTorbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Martin Österdahl. Arkivbild.

Martin Österdahl tar över som ny chef för Eurovision song contest.

Den förra SVT-chefen efterträder norska Jon Ola Sand på posten efter årets tävling i Rotterdam i maj.

– Det är en otrolig ynnest att få jobba med det här projektet, det är verkligen världens roligaste jobb, säger han.

Det blir ännu en skandinav när Eurovision song contest får en ny boss. Jobbet som Jon Ola Sands efterträdare går till SVT:s förra programdirektör Martin Österdahl, 46, meddelar European broadcasting union, EBU, i ett pressmeddelande.

Programdirektör på SVT

Österdahl har tidigare bland annat varit projektledare för Melodifestivalen och var exekutiv producent för Eurovision song contest i Malmö 2013 och därefter igen i Stockholm 2016. Han har också arbetat med Eurovision song contest som medlem i tävlingens referensgrupp mellan åren 2012 och 2018.

– Att vi fick arrangera Eurovision 2013 i Malmö och bara tre år senare i Stockholm räknar jag som mina verkliga höjdpunkter i livet. Det är en otrolig ynnest att få jobba med det här projektet, det är verkligen världens roligaste jobb, säger Martin Österdahl när Nöjesbladet når honom över telefon för att gratulera till det nya toppjobbet.

Flyttar till Schweiz

Han blir den tredje skandinaven på raken som innehar jobbet som Eurovisions högsta chef. Norska Jon Ola Sand har haft uppdraget sedan 2010 och dessförinnan var det svenska Svante Stockselius som stod vid rodret sedan 2003.

– Jag vet att vi jobbar hårt med Eurovision och de nationella uttagningarna till Eurovision här i Norden och tar et på stort allvar. Dessutom har vi haft förmånen att producera tävlingen i modern tid och blivit duktiga på det, så det är klart att det har uppmärksammats, säger Martin Österdahl.

Det nya jobbet innebär en flytt till Geneve i Schweiz där EBU har sitt högkvarter.

– Jag kommer att börja jobba därifrån i maj. Exakt hur vi gör med familjen har vi ännu inte löst, ärligt talat, säger Martin Österdahl som är gift och har tre barn.

Romanförfattare

Österdahl hade egentligen lämnat tv-världen bakom sig och inledde redan 2016 en ny karriär som författare av spänningsromaner, men chansen att få leda utvecklingen av världens största direktsända underhållningsprogram på tv var för spännande för att inte tacka ja till.

– Det är lite väl tidigt att ge dig nån vision av hur ajg ser Eurovision i framtiden. Men när vi fick möjligheten att arrangera tävlingen i Malmö och Stockholm så drev vi igenom ett antal förändringar och förnyelse. Det finns mer att göra för att vidareutveckla Eurovision och bibehålla populariteten i framtiden, så det är min ambition att fortsätta driva det arbetet, säger han.

– Samtidigt är det också viktigt att värna om programmets långa historia, och det stora samarbetet mellan många länder och tv-kanaler, och se till samarbetet fortsätter att hålla ihop även i mer utmanande tider.

SVT:s vd Hanna Stjärne passar på att gratulera sin forna kollega till det nya toppjobbet.

– Grattis Martin Österdahl till ett av tv-världens viktigaste och mest prestigefyllda uppdrag. Martin har varit med och utvecklat Melodifestivalen till en folkfest för hela Sverige och tar nu med sig de erfarenheterna i arbetet att ta Eurovision Song Contest till nästa steg i Europa. Mångsidig, modig och kreativ, som exekutiv producent för både Eurovision i Malmö 2013 och Stockholm 2016 visade Martin Österdahl att Sverige kan producera underhållning i världsklass med både djup och spets. Jag önskar honom all lycka på det nya jobbet som är centralt för public service i hela Europa, säge rhon i en kommentar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM