Melodifestivalen

Bevakningen av schlagern presenteras av

Björkmans sista tävling: Ska leda framåt

Av:  Sofia Sundström/TT

Christer Björkman, Shima Niavarani och Måns Zelmerlöw leder Melodifestivalfinalen.
Christer Björkman, Shima Niavarani och Måns Zelmerlöw leder Melodifestivalfinalen.

En vinnare ska koras i den första pandemianpassade Melodifestivalfinalen – och samtidigt firas Christer Björkman av.

– Vi vill att det ska kännas som en present till Christer, säger programledaren Shima Niavarani.

Shima Niavarani och Måns Zelmerlöw tar över programledarstafettpinnen inför Melodifestivalfinalen. Duon, som aldrig tidigare har arbetat ihop, är hemlighetsfull om lördagens program.

– Det kommer att bli en öppning, det kommer att bli en mitt och det kommer definitivt att bli ett slutresultat, säger Shima Niavarani under programledarpresskonferensen på Annexet i Stockholm.

Måns Zelmerlöw har både tävlat, vunnit och varit programledare i Melodifestivalen tidigare. Shima Niavarani är däremot helt ny i sammanhanget.

– Måns och jag är från två olika världar i showbiz, men det vi har gemensamt är verkligen vår kärlek till show, gala och till denna tävling. Måns i form av att han har vunnit och lett, jag i form av att jag har sett. Och flickrumsmimat, säger Shima Niavarani.

Blir "vemodigt"

Deras olika erfarenheter och kvaliteter kommer att hamna i fokus under direktsändningen.

– Mycket kommer att handla om att våra olikheter är en styrka, säger Måns Zelmerlöw.

Men det är inte bara en vinnare som ska koras på lördag – den tidigare tävlingsproducenten Christer Björkman gör också sitt sista program. 2002 började han arbeta med Melodifestivalen och det är han som ligger bakom dagens programformat med deltävlingar och Andra chansen.

– Det är egentligen först den här veckan som de tankarna har tillåtits komma fram, och det har både varit lite härligt och vemodigt. Jag får en lite soft avrundning genom att förbereda vinnaren för Rotterdam, säger han.

Hamnar i fokus

Christer Björkman avslöjar att det kommer att bli lite fokus på honom under finalen.

– Ja, det kommer att märkas att det är det sista programmet för mig, men slutsatsen är att det också ska leda framåt. Det finns en tid efter det här och den ska bli bättre och starkare, säger Christer Björkman.

– I morgon är en annan dag, som man brukar säga, konstaterar Måns Zelmerlöw med en blinkning mot Björkmans vinnande Melodifestivalbidrag 1992.

Publisert:

LÄS VIDARE