Eurovision song contest

SVT gör eget Eurovision

Sänder specialprogram med alla låtar – där tittarna får rösta fram sin vinnare

Av: 

Torbjörn Ek

MELODIFESTIVALEN

SVT räddar Eurovision song contest – åtminstone för de svenska tittarna.

I två specialprogram gör årets alla 41 tävlingsbidrag upp om att få Sveriges 12-poängare.

– Som Eurovision-fans vill vi få ett resultat och jag tycker att vi behöver få en festlig vecka, nåt som får oss att tänka på något annat, säger, säger Christer Björkman.

Årets Eurovision song contest i Rotterdam har ställts in på grund av coronapandemin. Men de svenska tv-tittarna får ändå se och rösta på alla de låtar som egentligen skulle ha tävlat i Europafinalen. Detta tack Sveriges meste Eurovisionkommentator Edward af Sillén i samarbete med Christer Björkman, som skapat två specialprogram för SVT:s räkning.

Gör två specialprogram

– Vi har en tolva att dela ut, den rätten ska väl ingen ta ifrån oss, tänker jag, säger Christer Björkman när Aftonbladet når honom över telefon.

– Tillsammans med Edward har jag skapat det här programmet som blir någonslags meta-final, eller mini-final där vi verkligen vill veta vad svenska folket hade röstat på om Eurovision hade blivit av.

I ett första program, ”Inför ESC”, som sänds lördag 9 maj kommer samtliga 41 låtar att visas upp för tv-tittarna under ledning av David Sundin med Christer Björkman som sidekick.

– Det är som vi brukar i införprogrammen, man får se snuttar från låtarna och där kommer det medverka personer som förhåller sig till låtarna som en vägledning för tittarna, säger Björkman.

Samtidigt påbörjas också en omröstning i Melodifestivalens app, där tittarna får rösta för att välja ut 25 låtar som svenska folket vill se i sin helhet i SVT:s egen version av Eurovision-finalen.

Svenska folket röstar

Därefter kommer programmet ”Sveriges 12:a” att direktsändas torsdag 14:e maj. Då får tittarna rösta igen, på de 25 låtar som fått allra flest röster i det första programmet. Det innebär att svenska folket kommer att utse sin vinnare i Eurovision song contest 2020.

Programmen har skapats av schlagergeneralen Christer Björkman tillsammans med Edward af Sillén som tv-tittarna känner igen som Sveriges kommentator i Eurovision sedan 2009, med undantag för de åren som Sverige har stått värd för Eurovision och Edward af Sillén istället varit manusförfattare och regissör för de hyllade sändningarna.

– Vi känner att vi behöver få ett avslut på 2020 för att kunna gå vidare till 2021. The Mamas behöver få ett värdigt avslut också. Svenska folket älskade dem och de är våra vinnare, därför vill vi hylla dem på ett fint sätt.

Edward Af Sillén kommentator igen

The Mamas kommer att medverka i ”Sveriges 12:a” och framföra sin låt ”Move” live i tv-studion. Men som vanligt i Eurovision song contest så får svenska folket inte rösta på Sveriges bidrag.

– Nej de är utom tävlan, säger Christer Björkman.

Vem eller vilka som kommer leda ”Sveriges 12:a” vill han dock ännu inte avslöja.

– Det kommer vi att få återkomma till. Men jag kan avslöja att vi kommer att ha en kommentator precis som vanligt.

Ska vi gissa att det blir Edward af Sillén då?

– Ja, det kan man nog räkna med, säger Björkman och skrattar.

Christer Björkman.

PODD Så slår corona mot nöjesvärlden

Nöjesvärlden står i stort sett still till följd av coronakrisen. Vad innebär det för artister och kulturarbetare och vilka drabbas hårdast? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst: Markus Larsson, rockjournalist Aftonbladet.Programledare: Jenny Ågren

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Höstnyheter hos Gina Tricot – handla årets trender här

Gina Tricot

Publisert:

LÄS VIDARE

Så blev Sverige en supermakt i Eurovision

ÄMNEN I ARTIKELN

Eurovision song contest

Christer Björkman

Edward af Sillén

The Mamas