Schlager 2017

PRESENTERAS AV

Mello-statistiken: Juryn har inte alltid rätt

avJakob Meijer

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Den internationella juryn i Melodifestivalen har kritiserats hårt.

SVT har försvarat juryn, men statistiken talar sitt tydliga språk.

Vill man gå långt i Eurovision song contest ska man lyssna på svenska folket.

Den internationella juryns vara eller icke vara debatterades flitigt efter lördagens final i Melodifestivalen.

Robin Bengtsson vann tack vare den internationella juryns poäng och får nu representera Sverige i Eurovision. Men hade tittarna fått bestämma hade de i stället skickat Nano till Ukraina.

Skivbolagsdirektören Bert Karlsson var en av alla som kritiserade röstningssystemet.

– När en låt kommer trea ska han fan inte vinna i Sverige. Det är Sverige och svenska folket som tävlar, ingen annan, rasade Bert Karlsson.

Försvarar juryn

Mellogeneralen Christer Björkman har tidigare sagt till Nöjesbladet att han förstår att tittare reagerat. Trots allt försvarar han juryn.

– Jag tycker samtidigt att det är jättebra att vi får reda på i förväg hur de tror att det kommer att gå. Vi vet ju, med sex års erfarenhet, att juryn faktiskt har en poäng, sa han till Nöjesbladet efter lördagens final.

Sämst femma när folket fått bestämma

Det är sant att Sverige haft stora framgångar sedan internationella juryn infördes 2011. Men tar man en närmare titt på resultaten ser man att kritikerna kan ha rätt.

När bidraget med flest tittarröster i Melodifestivalen representerat Sverige har man placerat sig som sämst femma i Eurovision.

Sanna Nielsen, 2014, och Frans, 2016, hade inte vunnit om man frågat internationella juryn, men tack vare tittarna fick de åka till Eurovision där det blev en tredje- respektive femteplats.

Bäst när juryn och tittarna är överens

Faktum är att den sämsta placering Sverige haft de senaste sex åren är då internationella juryns favorit tog hem Melodifestivalen 2013. Då fick Yohio överlägset flest tittarröster, men genom juryns röster vann Robin Stjernberg, som även ligger bakom årets vinnarbidrag. Stjernberg slutade sedan på plats 14 i Eurovision.

Allra bäst har det dock gått när juryn och svenska folket varit överens. Både Loreen och Måns Zelmerlöv, som röstades fram av både juryn och tittarna, tog som bekant hem rubbet, samtidigt som Eric Saade kom trea.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM