Nöjesbladet avslöjar: Kamferdrops mello-låt har funnits på nätet i över åtta år

KARLSTAD. Nöjesbladet kan avslöja att Kamferdrops låt funnits tillgänglig på nätet i över åtta år.

Bara timmar före SVT:s direktsändning skakas artisthotellet – nu utreder SVT ett eventuellt regelbrott.

– Finns det en skuld inom laget kan det finnas läge för diskning, säger Christer Björkman.

I kväll ska Kamferdrops tävla i Melodifestivalen med ”Solen lever kvar hos dig”, som lanserats som hennes första originallåt efter covers på Kikki Danielsson och Anne Linnet.

Men nu kan Nöjesbladet avslöja att låten funnits tillgänglig på nätet i minst åtta år. Artisten Jonny Fagerman har släppt låten på såväl My Space som Youtube under titeln ”Solen lever kvar”.

För att tillåtas tävla i Melodifestivalen måste en låt vara outgiven. Den får inte ha tillgängliggjorts på nätet eller släppts på skiva och den får inte heller ha framförts offentligt.

Enligt uppgifter till Nöjesbladet har artisten Jonny Fagerman haft låten ”Solen lever kvar” på sin repertoar sedan 2009, framfört den ett flertal tillfällen under sina livespelningar och han har också flera gånger delat den på sin Facebook-sida.

För Nöjesbladet bekräftar Jonny Fagerman att han sjungit in låten och spelat den under sina framträdanden som trubadur.

– Jag spelade in den som en demo för länge sedan eftersom jag eventuellt skulle haft med den på en skiva, men det blev aldrig av, säger han.

”De hörde av sig”

Han menar däremot att han själv aldrig publicerat den på My Space eller Youtube, men säger att han kan ha delat en länk till en inspelning som någon annan gjort under ett av hans framträdanden på Facebook.

Nu går ”Solen lever kvar” dock inte längre att lyssna på. Låten har plockats bort från såväl Youtube som My Space, men det går fortfarande att se att den spelats några hundra gånger på My Space och flera personer har haft Youtube-videon favoritmarkerad.

Enligt Jonny Fagerman kontaktade låtens upphovsmän Herbert Trus och Dan Attlerud honom förra året för att instruera honom om att aldrig spela eller sprida låten igen.

– De hörde av sig och sa att jag inte fick använda den här låten på något sätt, och det har jag inte gjort. De ville att jag inte skulle använda den eftersom den eventuellt skulle vara med i Melodifestivlen, säger han.

Enligt reglerna för Eurovision song contest får en låt som tävlar i Europa-finalen inte ha spelats offentligt, getts ut på skiva eller på annat sätt tillgängliggjorts, tillexempel online, tidigare än 1 september året innan tävlingen.

”Kan bli rättsliga åtgärder”

När Nöjesbladet spelar upp klippet för låtskrivaren Herbert Trus blir han märkbart skakad och säger att det är demoversionen.

– Ja, det är demon från 2006. Kamferdrops skivbolag fick höra ett antal låtar och tog kontakt med oss, sedan har vi gjort om den tillsammans med henne.

Jonny Fagerman ska ha framfört den vid spelningar.

– Det vet vi inget om, han har inte fått någon tillåtelse. Vart skulle han ha spelat det någonstans.

Vi har också fått uppgifter om att låten publicerats på sajter som Facebook och Myspace.

– Ja det är möjligt. Det där måste han ha gjort otillåtet. Han har inte fått lov av oss att göra något sånt.

Han ringer sedan upp låtskrivarkollegan Dan Attlerud.

– Han är lika ovetande som jag, vi fattar ingenting. Det är klart, man är rädd om sina låtar. Vi vill inte att de ska spelas ute utan vidare, det han har gjort här är inte trevligt, om han nu spelat den ute. Frågan är om vi ska vidta rättsliga åtgärder alltså. Jag är inte aggressivt lagd men det är inte kul om det skulle påverka vårt deltagande, säger Herbert Trus.

Har ni haft någon kontakt med honom?

– Jag har inte haft någon kontakt med honom, vi är Facebookvänner och han skrev och önskade lycka till inför Mellon.

Björkman: ”Det finns gråzoner”

2016 diskades Anna Book från Melodifestivalen när det visade sig att hennes bidrag ”Himmel för två” redan tävlat i Moldaviens uttagning till Eurovision song contest några år tidigare.

När Christer Björkman får höra låten och får höra Nöjesbladets uppgifter medger han att det inte är någon tvekan om att det rör sig om samma låt i två olika versioner.

– Jag måste kolla omständigheterna exakt så som ni har gjort och prata med upphovsmännen, försöka få tag på honom (Jonny Fagerman) också och komma fram till en åtgärd. Det beror lite på skuldfrågan och avsikten. Har de (textförfattarna) någon inblandning, om en tredje person gjort det här är det han som gjort felet.

Är det en diskvalificering om låtskrivarna har medverkat i det här?

– Finns det en skuld inom laget som de varit medvetna om kan det vara läge för diskning, men jag har svårt att se det om det är en tredje part som står för felet. Då är de faktiskt helt ovetande. Det finns gråzoner här.

Kamferdrops: ”Inte hört någon annan”

Låten har legat ute så pass länge, länkats bland annat av honom själv på Facebook där en av låtskrivarna är vän med honom.

– Allt det här måste jag få bekräftat, jag kan inte veta något ännu. Vi återkommer i frågan.

Inför Melodifestivalen 2011 diskvalificerades också en låt som skulle framförts av Anders Fernette efter att det visade sig att låtskrivaren redan tidigare lagt upp den på My Space.

Kamferdrops själv är ovetandes om vad som hänt.

– Jag har inte hört någon annan låt. Jag har varit med och skrivit den här, det var mycket senare än då. Jag vet ingenting och vill inte prata om det. Vi får ta det här på presskonferensen senare.

Publisert:

LÄS VIDARE