PRESENTERAS AV

Artisterna maxar sina nummer – med eld och rök

avFrida Söderlund, Torbjörn Ek

1 av 4 | Foto: JIMMY WIXTRÖM
Axel Schylström.

LINKÖPING. Bomber och granater - nu är det vinna eller försvinna.

Då maxar artisterna pyrotekniken.

– Man brassar på för att göra det så maffigt som möjligt, säger Axel Schylström.

Fyrverkerier, pyroregn, eld och tungrök.

Artisterna har inte bara ändrat i sina nummer, de har också maxat pyrotekniken för att få tv-tittarna att reagera.

Fyra olika dueller avgör vilka som tar sig till Friends arena nästa helg och vilka som kommer att falla på målsnöret. För FO&O spelar pyrotekniken en viktig roll när de valt att skrota sin supereffekt från sin deltävling i Växjö – plattformen där pojkbandet sjöng högt ovanför publiken.

”Blev för snöigt”

Men efter fredagens genrep var pyrot fortfarande inte under kontroll.

– Nu var det lite här och lite där. I torsdags testade vi ett annat men det blev för snöigt av allt krut och sånt på scenen, så det kunde vi inte ha för det tar för lång tid att städa undan. Så idag (läs: fredag) var det väldigt mycket av annat, säger Felix Sandman.

– Vi vill ha pyrot för att det ger mycket effekt.

Pojkbandet kommer att testa ännu ett nytt pyro under lördagens genrep och vill helst att allt ska sitta där och då.

– Förhoppningsvis är allting satt efter sista repet så vi inte behöver vara oroliga, säger Omar Rudberg.

Axel Schylström, som har eld i sitt nummer, fick det hett om öronen under torsdagens repetitioner när en av dansarna hamnade lite för nära elden och tvingades ducka undan för lågorna.

Men under fredagens genrep gick allt i lås och artisten säger att det finns en strategi med effekterna.

– Varför inte brassa på med en jävla massa eld och rök för att göra det så maffigt och energifyllt som möjligt. Det är vinna eller försvinna, men jag fokuserar mycket på mig själv så får Sverige bestämma, säger Axel.

Boris René har också tagit till extra pyro, men duellmotståndarna Dismissed har valt att inte gå samma väg. De tror att fyrverkerierna och effekterna inte når hela vägen fram till de som röstar i sofforna.

”Svincoolt”

– Pyro är ju svincoolt på en livekonsert, men det syns ju inte så mycket när man tittar på klippen, jag tror inte det hade påverkat så mycket om vi hade haft det, säger Tor Höglund.

Lisa Ajax, som ställs mot Axel Schylström och hans eld, har själv inte ändrat i sitt nummer. Men hon har i stället säkrat upp andra strategier för att komma närmare en finalplats.

– Jag kan ha fördel av att jag har varit med ett år mer än Axel och har fanskaran. I hans nummer passar pyrot, jag har min fläkt och min LED-skärm, säger hon.

– Jag kommer att gå ut i sociala medier och göra reklam för mig själv. De är det här jag lever på så då måste jag pusha för det.