SVT i krismöte efter danska beslutet om Mello

SVT: ”Kommer köra i dagsläget”

SVT och Live Nation väljer att sända Melodifestivalen med publik i arenan.

Beslutet har fattats under ett pågående krismöte efter att den danska uttagningen stoppats av statsministern.

– I dagsläget kommer vi att köra med publik, säger Camilla Hagert, presschef på SVT.

Det danska tv-bolaget DR beslutade på fredagen sända lördagens uttagning till Eurovision song contest utan publik.

Detta efter att danska statsministern Mette Frederiksen uppmanat alla arrangörer av evenemang med fler än 1 000 deltagare att ställa in eller skjuta upp med tanke på coronautbrottet, uppger Ekstra Bladet.

– Den danska Melodi Grand Prix kommer att avgöras utan åskådare, men vi får ut det bästa av det, säger DR-chefen Gustav Lützhøft.

Kallade till krismöte

Beskedet tvingade den svenska Melodifestivalens redaktion att under fredagseftermiddagen kalla till krismöte med SVT, som ansvarar för tv-sändningen, samt konsertarrangören Live Nation, som håller i det publika arrangemanget på Friends arena i Solna utanför Stockholm.

Melodifestivalen 2020.
Melodifestivalen 2020.

Förutom lördagens tv-sända show, som brukar locka en publik på runt 35 000, är även två genrep öppna för allmänheten inplanerade, ett på fredagskvällen och ett på lördagseftermiddagen, som brukar locka mellan 20 000 och 30 000 besökare.

– Med anledning av Danmarks beslut sitter vi just nu i möte och har beslutat att som det ser ut i dagsläget köra repetitionerna och finalen med publik, säger Camilla Hagert, presschef på SVT vid 13.30-tiden.

Kan komma att ändras

Hon uppger att man i nuläget följer de angivna rekommendationerna och att beslutet kan komma att ändras om Folkhälsomyndigheten eller regeringen bestämmer sig för att ändra dessa.

– Om de skulle gå ut med något direktiv och rekommendera oss att inte ha något stort event så måste vi ju givetvis förhålla oss till det. Men vi håller oss ajour med experter hela tiden och kommer att sitta i möte kontinuerligt, säger Camilla Hagert.

I dagsläget har regeringen dock inga planer på att ställa in Mellon.

– Men det finns en beredskap att vidta åtgärder om situationen skulle förändras, uppger inrikesminister Mikael Damberg för Aftonbladet.

SVT: Stanna hemma

Under fredagseftermiddagen gick SVT ut och uppmanade besökare som känner sig sjuka att stanna hemma, och meddelade samtidigt att man i vissa fall kommer att kunna få sina pengar tillbaka.

– Den som kan visa upp ett resedokument som styrker att man har varit i ett riskområde för coronavirus efter den 21 februari kan få sin biljett ersatt, uppger Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör på SVT.

Hon hänvisar besökarna att mejla till SVT och inte komma fysiskt till arenan.

”Är inte över än”

På torsdagen höll nationella pandemigruppen pressträff i Stockholm, med företrädare för flera olika myndigheter.

Statsepidemiolog Anders Tegnell tog då upp att de flesta så kallade importfallen av corona har kommit från norra Italien, och att ”peaken” för dem förhoppningsvis är nådd.

– Inkubationstiden för de som varit i Italien börjar gå ut, de som smittats i Italien syns redan. Det betyder dock inte att det här är över, eller att epidemin i världen är över.

PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Stryktipset i sista stund: ”Skrällen som är min idé till jackpotten”
Publisert:

LÄS VIDARE