John Lundviks förklaring efter bluffanklagelserna

MELODIFESTIVALEN

John Lundvik presenterades om åttafaldig SM-guldmedaljör och den artonde snabbaste i Sverige genom tiderna.

Nu krossas John Lundviks meriter av friidrottsexperten A Lennart Julin.

– Han är inte ens topp hundra, säger han.

Friidrottsstjärna eller bluff?

När John Lundvik, 35, presenterades för tv-tittarna i Melodifestivalens första deltävling i Karlstad berättade programledaren David Lindgren att John Lundvik hade åtta SM-guld i ryggen. I en intervju med nyhetsbyrån TT kallar han sig själv för ”den artonde snabbaste mannen i Sverige genom tiderna”.

Båda är en överdrift, menar A Lennart Julin, sportkommentator och friidrottsstatistiker på Svenska friidrottsförbundet.

I själva verket har John Lundvik bara kammat hem sex guldmedaljer utdelade i friidrottens egna tävlingar. De andra två vann han i skol-SM, alltså de nationella tävlingarna för landets skolidrottsföreningar.

1 av 3 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Melodifestivalsartisten John Lundviks idrottsmeriter sågas av friidrottsexperten A Lennart Julin.

”Inte på långa vägar”

– Då kan du vinna två gånger i samma gren i samma säsong bara för att du går i skolan, men de som inte går i skolan bara kan vinna en gång. Jag tycker att det ger en lite annan bild eftersom du kan ta två mästerskap med ganska små mellanrum för samma grej, säger A Lennart Julin.

Under sprinterkarriären var John Lundviks personbästa på 60 meter 6,99 sekunder och 10,84 på 100 meter. Det gör honom inte till Sveriges artonde snabbaste man genom tiderna, enligt Julin.

– Det är han ju inte på långa vägar. Han kan ha varit artonde bäst i Sverige alla kategorier något år, men inte genom tiderna, varken på 100 eller 60 meter, säger han.

”Just då stämde det”

När Nöjesbladet först kontaktar John Lundvik skickar han bilder på sina guldmedaljer för att förtydliga att det rör sig om både skolmästerskap och ”riktiga” mästerskap.

Vid ett senare tillfälle medger han att han inte är den artonde snabbaste mannen i Sverige genom tiderna, utan att det rörde sig om en kortare tid.

– Som barn i ungdoms-SM var jag under en period den artonde snabbaste på 60 meter. Men det där förändras ju så snabbt, vilket gör det svårt. Men just då stämde det. Nu vet jag inte om jag ens är topp miljonen, säger han och skrattar.

De tävlar i finalen i Melodifestivalen 2018 00:48
ARTIKELN HANDLAR OM