Schlager 2017

PRESENTERAS AV

Lisa Ajax: Visste inte att den bröt mot reglerna

”Det ordet är ganska hårt och det är så det ska vara”

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

MALMÖ. SVT visste om att Lisa Ajax låttext är för grov för Eurovision.

Men de har inte berättat det för henne.

– Nej, jag visste inte, säger hon.

SVT har vetat om att Lisa Ajax, 18, Melodifestivalbidrag ”I don’t give a” inte kommer att få framföras i Eurovision song contest i sin nuvarande form.
Ändå har de inte informerat artisten eller hennes skivbolag om detta.

– Nej, jag visste inte, säger Lisa Ajax när Nöjesbladet träffar henne på artisternas hotell i Malmö.

”Går inte att beskriva på nåt annat sätt”

Hennes låt innehåller ordet ”fuck” totalt tio gånger och det ordet, tillsammans med andra grova ord och svordomar är förbjudet på Eurovision song contests scen tillsammans med politiska budskap och reklam.

– Vi har inte tänkt på Eurovision alls, men jag har tänkt på vad jag skulle svara om folk frågar om att jag sjunger det ordet. Jag tycker att det jag sjunger inte går att beskriva på något annat sätt. Det ordet är ganska hårt och det är så det ska vara. Texten handlar om att jag inte alls bryr mig vad ni säger och jag vet inte vilket annat ord jag skulle använda, säger Lisa Ajax.

Kan diskas

Om hon går vinner Melodifestivalen kommer hon och låtskrivarna bli tvungna att ändra på låten för att inte diskvalificeras från tävlingen. Men det vill inte Lisa behöva tänka på just nu.

– Det kan jag inte gå och tänka på ju. Vinner jag så får vi titta på det då, säger hon.

När SVT arrangerade Eurovision song contest 2013 tvingades produktionen klippa om en sketch natten innan finalen och plocka bort en ordväxling där ordet ”fuck” förekom. Christer Björkman var showproducent för Eurovision det året och därför högst medveten om att ordet är förbjudet i Europa-finalen.

”Vi informerar inte om Eurovision-regler”

Nöjesbladet når Björkman via sms.

– Vi är i Melodifestivalen nu och förhåller oss till våra regler. Som att vi har kör på backingtrack och åtta personer på scen. Först när vi har en vinnare förhåller vi oss till ESC och deras regler, skriver han och hänvisar till andra punkter där Melodifestivalens och Eurovisions regler skiljer sig åt.

Men varför har ni inte informerat Lisa Ajax och hennes skivbolag om att ordet ”fuck” är förbjudet i Eurovision?

– Vi informerar inte alla tävlande om ESC-regler, vi informerar om Melodifestivalens regler där de tävlar just nu.

Publicerad: