Eurovision-besked om Israel upprör

Jerusalem pekades ut som värdstad – EBU: ”Boka inte era resor ännu”

En israelisk turistsajt pekade ut Jerusalem som värdstad för Eurovision song contest 2019.

Men arrangören EBU kontrade på twitter: ”Boka inte era resor ännu”.

Det avvisande svaret väckte snabbt upprörda känslor.

Eurovision-arrangören EBU:s besked om Eurovision har skapat upprörda känslor.

Direkt efter vinsten ropade artisten Netta Barzilai:

– Vi ses nästa år i Jerusalem.

Dagen efter upprepade Israels premiärmininster Benjamin Netanyahu samma besked på Twitter:

– Nästa år i Jerusalem!

Men ännu har inga officiella besked om plats och datum lämnats för Eurovision song contest 2019. Den israeliska tv-kanalen måste först presentera sina planer för Eurovisions högsta beslutande organ referensgruppen.

Bland annat ställs krav på hotellrum, infrastruktur och hög säkerhet för såväl deltagande delegationer som den förväntade publikanstormningen och det israeliska tv-bolaget måste kunna garantera den säkerheten, samma krav har också ställts på tv-bolagen från Portugal, Ukraina och Sverige de senaste tre åren.

Referensgrupp beslutar

I slutändan är det referensgruppen som fattar beslutet om i vilken stad tävlingen hålls nästa år.

Men under tisdagen spred en israelisk turistsajt uppgifter om att tävlingen skulle hållas i Jerusalem med semifinaler 21 och 23 maj och finalen den 25 maj nästa år.

När Nöjesbladet och andra medier ställde frågor om datumen valde Eurovision-arrangören EBU att gå ut på Eurovisions officiella twitterkonto. Men beskedet som lämnades där väckte upprörda känslor.

”Ser ni redan fram emot nästa års Eurovision? Vi också! Men boka inte era flyg ännu, håll utkik efter tillkännagivanden i våra officiella kanaler för officiella uppdateringar om var och när det kommer äga rum” skrev en talesperson på Eurovisions twitter.

Det kryptiska meddelandet tolkades snabbt som att Israel kanske inte alls skulle stå värd för tävlingen nästa år och i diskussionstråden under inlägget började fans argumentera för och emot att låta Israel arrangera tävlingen.

”Omedelbar kontrovers”

Den engelskspråkiga israeliska tidningen Haaretz skriver att inlägget ”väckte omedelbar kontrovers” och citerar källor inom det israeliska tv-bolaget som säger att EBU är oroliga över en eventuell politisering av tävlingen.

I Israel har kulturministern Miri Regev och kommunikationsministern Ayoub Kara gått ut och sagt att deras respektive departement borde få ansvara för att arrangera tävlingen i Jerusalem nästa år och det har fått EBU att dra öronen åt sig, enligt Haaretz.

– Besluten som tagits av Regev och Kara innan de ens fått några besked om att arrangera Eurovision anses inte sedvanliga för EBU:s tjänstemän, säger en källa till den israeliska tidningen.

Turistsajten pekade ut Jerusalem som värdstad – EBU: Boka inte era resor ännu”
Turistsajten pekade ut Jerusalem som värdstad – EBU: Boka inte era resor ännu”

Minister: får inte inkräkta på sabbaten

Tidigare har också Israels biträdande hälsominister Yaakov Litzman krävt att Eurovision inte inkräktar på sabbaten. Det viftades omedelbart bort av ordföranden för Eurovisions referensgrupp Frank-Dieter Freiling:

– Det kan inte riktigt tas i beaktande med hänsyn till tv-tittare över hela Europa, sa han till Haaretz.

Till Nöjesbladet säger en talesperson för Eurovision att inga beslut ännu tagits för plats och tid för Eurovision song contest 2019.

– Arbetet för att komma överens om den särskilda logistiken kring att stå värd för tävlingen har påbörjats, inklusive var och när den ska äga rum. Det slutgiltiga beslutet tas av tv-bolaget i samråd med EBU och dess medlemmar, säger talespersonen.

Den israeliska turistsajt som gick ut med datum och Jerusalem som arrangörsstad har senare uppdaterat artikeln och plockat bort datumen. Nu skriver man i stället att Jerusalem ses som den mest troliga staden.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE