Eurovision: Slår ifrån sig fuskmisstankarna

Nollade Sverige och alla favoriter – nu kan Bulgarien råka ut för samma behandling

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

LISSABON. Bulgariens jury nollade Sverige och alla andra konkurrenter i Eurovision.

När landets artist, gruppen Equinox, nu riskerar att råka ut för samma behandling slår delegationschefen ifrån sig.

– Bulgariens jury är fullständigt oberoende, säger hon.

Bulgariens delegationschef slår ifrån sig anklagelser om taktikröstning i Eurovision song contest.

Förra året gav landets jury Robin Bengtsson noll poäng. Detsamma gällde de övriga storfavoriterna från Italien, Portugal, Italien, Belgien och Australien.

Anklagades för taktikröstning

Ändå lyckades Bulgariens artist Kristian Kostov bara bli tvåa i Eurovision song contest och på grund av den misstänkt märkliga poängsättningen anklagades Bulgariens jury för taktikröstning.

När de nu återigen är med och slåss i toppskiktet med gruppen Equinox som tävlar med låten ”Bones” går snacket i kulissen att landets delegation är livrädda över att råka ut för samma taktiska behandling från konkurrerande länder.

När Nöjesbladet på plats i Lissabon ställer delegationschefen Joana Levieva-Sawyer från tv-kanalen BNT mot väggen om förra årets märkliga juryröstning slår hon ifrån sig.

1 av 3 | Foto: Andres Putting / EBU
Riskerar att nollas av jurygrupperna. Bulgariens Equinox kan råka ut för juryhämnd.

Försvaret: ”Handlar om statistik”

– Bulgariens jury är fullständigt oberoende, säger hon.

Men varför skulle jurygrupperna från Sverige, Australien, Portugal, Belgien och Italien ge er artist några poäng i år, med tanke på att det tycktes som att förra årets bulgariska jury nollade alla som de trodde var hot?

– Jurymedlemmarna i Bulgarien är oberoende, så jag har ingen aning om vilka poäng juryn kommer att sätta, det är inte mitt jobb att veta. Det här är mycket seriösa personer som är välkända i Bulgarien, de kommer avgöra individuellt, vi påverkar inte vår jury alls. Vad än du har märkt så handlar det om statistik, det handlar inte om något beslut som kommer från BNT. jag är ledsen om jag gör dig besviken, säger Joana Levieva-Sawyer.

Publicerad:

LÄS VIDARE