Melodifestivalen

PRESENTERAS AV

Pernilla Wahlgren mordhotades inför Melodifestivalen

Tävlade mot Carola – ”Sjunger du så kommer vi skjuta dig i direktsändning”

Hon skulle skjutas i direktsändning 1991.

Nu berättar Pernilla Wahlgren för första gången om det rasistiska mordhotet – som skickades till Sveriges radio.

– Det var som man har sett på film med hopklippta bokstäver, säger hon i ”Stjärnorna på slottet” på SVT.

Hotet kom i ett brev som skickats till Sveriges radio och Ulf Elfvings populära program ”Efter tre”.

Pernilla Wahlgren, 52, skulle tävla i Melodifestivalen 1991 med låten ”Tvillingsjäl” och i tidningarna målades rivaliteten med Carola Häggkvist och låten ”Fångad av en stormvind” upp. I ”Stjärnorna på slottet” bekräftar Pernilla att de båda schlagerstjärnorna inte hade mycket till övers för varandra.

”Jag och Carola sa inte ett ord till varandra”

– Jag och Carola sa inte ett ord till varandra under de där repetitionerna, säger hon i SVT:s program.

– Just med Carola var det så känsligt för alla skulle jämföra oss hela tiden. Det är skönare stämning mellan oss idag, det kan jag lätt säga.

Men rivaliteten kom i skymundan när uppladdningen inför tävlingen skakades av något betydligt allvarligare. För första gången berättar Pernilla Wahlgren om det rasistiska mordhot hon fick precis före tävlingen.

– Jag ska vara med är och är jätteglad och då ringer de från Sveriges radio: ”Ulf Elfving har fått ett brev upp till ’Efter tre’ med ett hot som är riktat direkt mot dig”, säger hon i ”Stjärnorna på slottet”.

Pernilla Wahlgren.
Pernilla Wahlgren.

Rasistiskt mordhot

Pernilla Wahlgren tog sig till Radiohuset och fick själv se brevet.

– Jag vet inte varför det var skickat till Ulf Elfving, men det var väl för att de ville få ut det och när jag fick se det och läsa det så kände jag att det här vill jag absolut inte ska komma ut, säger hon i programmet.

– Det var som man har sett på film med hopklippta bokstäver och så stod: ”Du har knullat svartskallar länge nog. Du skämmer ut den svenske mannen. Sjunger du i Melodifestivalen kommer vi skjuta dig i direktsändning”, undertecknat nån rasistisk organisation.

Pernilla Wahlgren har svårt att hålla tårarna tillbaka när hon berättar om mordhotet. Hon var då 24 år gammal.

– Jag blev så illa berörd av det här hotet att jag verkligen kände att det var ingenting jag ville prata om och jag har inte pratat om det heller. Jag rev det där brevet i bitar och slängde det och så ville jag inte tänka på det efteråt, säger Pernilla Wahlgren i programmet.

Huruvida mordhotet polisanmäldes av Pernilla Wahlgren eller Sveriges radio framgår inte i ”Stjärnorna på slottet”. Nöjesbladet har sökt Pernilla Wahlgren och Ulf Elfving.

”Stjärnorna på slottet” sänds på SVT1 lördag 20.00.

Publisert:

LÄS VIDARE