Tvingas ändra hela numret i Eurovision

avTorbjörn Ek

Tjekiska favoriten Mikolas Josef tillbaka på scenen efter allvarliga ryggskadan på scenen

LISSABON. Efter allvarliga ryggskadan på repet: Tjeckiska Eurovision-favoriten Mikolas Josef är tillbaka på scenen.

Men läkare tvingar honom att ändra hela sitt nummer.

– Jag är arg över att jag inte kan göra det så som jag skulle vilja göra det, säger han under en presskonferens.

Mikolas Josef, 22, har tvingats ändra hela sitt nummer efter den allvarliga skadan på scenen.

I söndags och måndags slussades Eurovision-favoriten från Tjeckien mellan sjukhus i Lissabon efter att ha skadat ryggen illa på scenen under repetitionen.

Berättar om skadan

Men nu är han på benen igen och berättar själv om skadan.

– Vad som hände var att jag gick direkt till repet, vi hade gått upp 03 på morgonen och efter resan gick vi direkt till repet. Jag tror inte att jag gjorde något fel egentligen, jag landade min frivolt sex gånger. Men redan efter den tredje kände jag att allt inte var helt okej. Men adrenalinet kickade in under repet och jag gjorde den några gånger till, säger Mikolas Josef på en presskonferens efter sin andra repetition i Lissabon.

– Jag kände efter att jag hade svårt att gå när vi gick till viewing room. Och där kunde jag plötsligt inte komma upp ur stolen.

Går på smärtstillande

Nu får han fortsatt läkarvård i Lissabon.

– Jag har en ny läkartid idag (läs: igår) så vi måste konstant behandla det, jag har fått smärtstillande och det hjälper, säger han med ett skratt.

Under torsdagen kunde han genomföra sin andra repetition på Eurovision-scenen. Men närvarande press fick se ett helt ändrat framträdande.

– Vi har pratat igenom det här med läkare både här och hemma i Tjeckien. En neurokirurg har avrått mig från danssteg som kan göra skadan värre, säger han på den efterföljande presskonferensen.

1 av 4 | Foto: Andres Putting / EBU
Tjeckiens Mikolas Josef tillbaka på Eurovision-scenen igen efter allvarliga skadan

Tvingas ändra hela numret

Förutom den skippade frivolten så har han också rensat bort de allra flesta dansstegen och jobbar istället med blickar, axlar och nickningar. Han har också fått in ett mickstativ för att stå mer still på scenen.

– Vi har gjort en del förändringar. Jag har fått in ett mikrofonstativ, så jag dansar inte så mycket. Jag dansar fortfarande lite men vi har gjort en del ändringar och justerat vad som händer på scenen.

Han är nöjd över att överhuvud taget kunna stå på scenen. Men samtidigt besviken över att inte kunna göra det nummer han planerat så länge.

–Jag är arg över att jag inte kan göra det så som jag skulle vilja göra det. Men samtidigt, ett kort tag trodde jag att det var över, att jag skulle bli tvungen att åka hem, säger Mikolas Josef.

ARTIKELN HANDLAR OM