Eurovision song contest

17 000 uppmanar till Eurovisionbojkott

Av: 

TT

Jakob Meijer

MELODIFESTIVALEN

”Jag älskar mitt land, nästa gång Jerusalem”, sade den överlyckliga Eurovisionvinnaren Netta Barzilai från scenen i Lissabon.

Men nu uppmanar islänningar till bojkott av tävlingen.

– Det kan mycket väl vara så att ett eller annat land bojkottar Israel, säger Nöjesbladet Tobbe Ek, som dock menar att man ska ta uppropet med en nypa salt.

17 000 personer har skrivit under ett upprop där public service-bolaget RÚV uppmanas att skippa nästa års Eurovision song contest i Israel, rapporterar SVT Nyheter.

Man motiverar uppmaningen med att israeliska soldater skjutit mot demonstranter på Gazaremsan, vilket enligt palestinska Hamas lett till att minst 60 personer dödats och tusentals skadats.

RÚV:s programdirektör meddelar att inget beslut har fattats, men att situationen i Israel kan påverka beslutet.

Netta Barzilai.

Tobbe Ek: ”Bör tas med en nypa salt”

Enligt Nöjesbladets expert Tobbe Ek är det inte konstigt att det är just fans på Island som engagerar sig.

– Islänningarna är extremt Eurovisiontokiga. När de tar sig vidare till final tittar 97 procent av alla som tittar på tv den aktuella tiden, på Eurovision. Det är ett program som engagerar där. Så det är inte konstigt att det här uppropet kommer från Island till att börja med, säger han i Aftonbladet Morgon.

Däremot menar han att man bör ta uppropet med en nypa salt.

– Det här uppropet görs på change.org. Det är inte geoblockat på något sätt, och länkar till det här uppropet har spridits via Eurovisionsajter och engelskspråkiga sajter i flera dagar, säger Tobbe Ek, som själv testat att skriva under listan med falskt namn, utan några som helst problem.

Het fråga

Att frågan om en bojkott höjs är dock inget som förvånar Tobbe Ek.

– Givetvis ska vi ta allas länders eventuella medverkan i Eurovision seriöst. För det kan mycket väl vara så att ett eller annat land bojkottar Israel på grund av hur kontroversiellt landet är, säger han och menar att evenemanget kommer att diskuteras flitigt det närmaste året.

– Jag tror inte vi ska förvänta oss att evenemanget flyttas därifrån eller att ett stort antal länder kommer att bojkotta. Men många röster kommer att höjas för att det ska ske.

ANNONS

Ellos erbjuder 30% rabatt* på dyraste varan, gäller på fler än 500 varumärken. Din kod: 455709

Extern länk från Ellos SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Melodifestivalen

/

Eurovision song contest

LÄS VIDARE

Israel vinnare av Eurovision song contest 2018

ÄMNEN I ARTIKELN

Eurovision song contest

Island

Israel

Tobbe Ek