Melodifestivalen

PRESENTERAS AV

Mello-chefen säger upp sig – ersättaren klar

Aftonbladet avslöjar: ”Mästarnas mästare”-profilen tar över när Anette Brattström slutar

Av: 

Torbjörn Ek

2022. Melodifestivalens projektledare Anette Brattström har sagt upp sig.
2022. Melodifestivalens projektledare Anette Brattström har sagt upp sig.

MELODIFESTIVALEN

Efter 14 år: Melodifestivalens chef Anette Brattström har sagt upp sig.

Ersättaren är redan utsedd – och har följt Mello-produktionen i kulissen hela vintern.

– Jag bestämde mig för över ett år sedan, säger Anette Brattström om sitt beslut.

Hon har lotsat Melodifestivalen genom både kriser och succéer, men nu är det slut. Melodifestivalens chef, projektledaren Anette Brattström, har sagt upp sig.

– Det här är helt odramatiskt. Jag bestämde mig för över ett år sedan, säger hon.

Anette Brattström har arbetat med Melodifestivalen i totalt 14 säsonger.

Under åren 2003 till 2009 var hon Melodifestivalens produktionsledare och operativt ansvarig för hela produktionen och budgeten. 2016 återvände hon till tävlingen som projektledare, och med det exekutiv producent och talesperson.

2022. Melodifestivalens app har precis havererat mitt under sändningen av den första deltävlingen. Mello-chefen Anette Brattström intervjuas i Aftonbladets direktsändning i förgrunden. Till programledaren Oscar Zia är det lång kö.
2020. Melodifestivalens final i Friends arena. Anette Brattström i förgrunden framför tävlingsproducenten Karin Gunnarsson. Lättade efter att finalen kunnat genomföras trots att världen drabbats av coronapandemin. Nedstängningar i Sverige inleddes bara dagar senare.

Fokus på sista två programmen

Nu fokuserar hon på att leda årets Melodifestival i mål och vill därför inte gå in på vad som kommer hända efter finalen för hennes del:

– Just nu har jag fullt fokus på att fullfölja våra två sista program och utse årets vinnare i Melodifestivalen 2022, vilket är årets höjdpunkt. Övrigt pratar jag gärna vidare om efter finalen, säger hon.

SVT:s ledning har vetat om att 2022 skulle bli Anette Brattströms sista år som Mello-chef i över ett år och har därför redan kunnat utse en ersättare.

SVT-veteranen Anders Wistbacka, som de senaste tio åren varit projektledare och exekutiv producent för ”Mästarnas mästare” och även arbetat med succén ”Allt för Sverige”, tar över från och med nästa år.

– Jag fick frågan i höstas och jag blev otroligt stolt och glad, det var självklart att tacka ja, säger han.

2022. Anders Wistbacka i samtal med tävlingsproducenten Karin Gunnarsson i Globen under andra deltävlingen.
2022. Anders Wistbacka under ett av Melodifestivalens genrep i Friends arena inför fjärde deltävlingen.

Under vintern har han redan synts i Melodifestivalens kulisser.

– Jag är lite praktikant i år, det har du helt rätt i, för att lära mig. Det här är ett superstort och viktigt projekt, inte bara för SVT utan för många andra, så jag vill lära mig så mycket jag kan innan jag tar över.

Ersättaren: Inga order om att göra förändringar

Wistbacka har följt så många delar som möjligt av den gigantiska produktionen bakom Sveriges största tv-program. Under fjärde deltävlingen följde han exempelvis Klara Hammarström under hela veckan för att se programmet och produktionen ur artisternas perspektiv.

Hur går tankarna, blir det stora förändringar när du tar över?

– Just nu ska jag bara lära mig. Och jag har inga order uppifrån på något sätt att göra förändringar, utan ambitionen är att bevara storheten i projektet. Men det kommer ju alltid kräva att man utvecklar det, man får aldrig sitta still.

Som tidigare år kommer säsongen att utvärderas efter finalen.

– Sen får vi se vad den utvärderingen leder till, vilka förändringar vi måste göra, vilka vi kan göra och vilka vi vill göra. Men det skulle vara otroligt förmätet av mig att tro att jag bara kan kliva in och ha massa åsikter om förändringar. Det har jag inte. Men jag kommer att ha det sen, säger Anders Wistbacka.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till butiken

2018. Anette Brattström tillsammans med dåvarande tävlingsproducenten Christer Björkman och artisten Renaida Braun, medan scenen håller på att rivas efter finalen i Friends arena.
2017. Aftonbladets reporter Torbjörn Ek visar Anette Brattström videobevis på spår efter kokain på efterfesten i Linköping en vecka tidigare.
2016. Anette Brattström tillsammans med PR-proffset Lili Assefa och dåvarande tävlingsproducent Christer Björkman under en presskonferens när Anna Books tävlingsbidrag i Melodifestivalen diskades eftersom låten redan offentliggjorts med en annan artist.
2016. Anette Brattström och Christer Björkman lämnar den hastigt uppkomna presskonferensen där de tvingats meddela att Anna Book diskas efter Aftonbladets avslöjande.
2009. Anette Brattström på artisternas hotell i Leksand när hon var produktionsledare för Melodifestivalen.
2020. Anders Wistbacka i Båstad under inspelningen av den säsong av ”Mästarnas mästare” som tvingades förläggas till Sverige på grund av coronapandemin.
2013. Anders Wistbacka tillsammans med programledaren Anders Lundin under inspeningarna av ”Allt för Sverige”.
2012. Anders Wistbacka med ”Mästarnas mästares” programledare Micke Leijnegard och redaktören Olle Palmlöf under en inspelning i Grekland.
Publisert:

LÄS VIDARE

Bagge fälldes av knasjury

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen

Anette Brattström (fd. Helenius)

Anders Wistbacka

Mästarnas mästare