Eurovision song contest

Ännu ett coronafall i Eurovision: Islands delegation i karantän

Flera delegationer isoleras i Rotterdam

Av: 

Torbjörn Ek

Stina Dahlgren

Islands artist Daði Freyr satt i karantän efter att en medlem av den isländska delegationen insjuknat i corona
Islands artist Daði Freyr satt i karantän efter att en medlem av den isländska delegationen insjuknat i corona

MELODIFESTIVALEN

ROTTERDAM. En person i den isländska delegationen har testat positivt för corona.

Hela den isländska delegationen har därför försatts i karantän – inklusive sångaren Daði Freyr.

Även Malta och Rumäniens bidrag tvingas isolera sig då de bor på samma hotell.

Flera fall av covid-19 har upptäckts i Eurovision song contest. Under söndagen testade en medlem av den isländska delegationen positivt vid en rutinkontroll, meddelar EBU i ett pressmeddelande.

I karantän

Personen uppges ha testat sig under söndagen och då uppvisat ett positivt covid-19-resultat. Delegationsmedlemmen har omedelbart isolerats och hela den isländska delegationen kommer nu att genomföra så kallade PCR-tester för att säkerställa att inte fler personer i delegationen har smittats.

Daði Freyr och Gagnamagnið på scenen under repetitionerna i Eurovision
Eurovision song contest 2021 äger rum i Ahoy arena i Rotterdam.

I väntan på de testresultatet har hela delegationen satts i karantän. Det innebär att de isländska artisterna Daði Freyr, 28, och bandet Gagnamagnið tvingas ställa in sin medverkan på Eurovision song contests öppningsceremoni som äger rum under söndagskvällen.

Under lördagen testades även en medlem av den polska delegationen positivt för corona och även den polska artisten Rafal, 39, har stoppats från att delta vid öppningsceremonin och röda mattan-eventet under söndagskvällen.

En hel tältby har satts upp utanför arenan för att kunna göra kontrolltester av alla som arbetar på scenen och i kulisserna.
Aftonbladets reporter Torbjörn Ek genomgår ett rutintest för corona innan han släpps in i presscentret

Samtliga artister, scenarbetare, journalister och andra som jobbar på scenen och bakom kulisserna på Eurovision song contest i Rotterdam måste genomgå snabbtester för covid-19 var 48:e timme, som en säkerhetsåtgärd för att kunna genomföra tävlingen på ett smittsäkert sätt. När man testats negativt aktiveras ens ackrediteringsbricka och fungerar som passerkort genom säkerhetsspärrarna i arenan.

Om även Daði Freyr också skulle insjukna i corona kommer EBU att genomföra tävlingen genom att sända den sista genomsjungningen som han och bandet genomförde under sin andra repetition på Eurovision-scenen.

Sverigefavorit

Inför Eurovision har också samtliga länder fått förinspela ett liveframträdande i den händelse att man inte skulle kunna närvara i Rotterdam. Så är fallet för den australiska artisten Montaigne, 25, som inte kommer medverka live i Nederländerna. Istället kommer hennes förinspelade tävlingsframträdande att visas under sändningen.

Daði Freyr och Gagnamagnið gjorde sig ett namn i Sverige redan förra året när de skulle ha tävlat i Eurovision song contest med favorittippade ”Think about things” som röstades fram till svenska folkets favoritlåt i den inställda tävlingen. I år är de tillbaka med låten ”10 years” som också spås ett bra resultat i tävlingen enligt vadslagningsbyråerna.

Maltas sångerska isoleras

Även Malta och Rumäniens bidrag tvingas till karantän då de bor på samma hotell som Islands delegation. Därmed missar de öppningsceremonin, skriver EBU i ett pressmeddelande.

Maltas sångerska Destiny Chukunyere, 18, skriver om händelsen på Twitter där hon postat en bild på sig själv.

”Så här skulle jag sett ut inför den turkosa mattan och invigningen av Eurovision song contest ikväll. Tyvärr, på grund av coronarestriktioner och regler, kan jag inte delta då ännu ett fall upptäckts på vårt hotell.” skriver sångerskan.

ANNONS

På jakt efter nya kostymbyxor? Hitta dina favoriter till bra priser i Ellos breda sortiment!

Extern länk från Ellos

Gå till Ellos

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Melodifestivalen

/

Eurovision song contest

LÄS VIDARE

Så blev Sverige en supermakt i Eurovision

Schlagerbloggen: Tusse uppmärksammas av BBC

ÄMNEN I ARTIKELN

Eurovision song contest

Daði Freyr

Coronaviruset

Rotterdam