Melodifestivalen

PRESENTERAS AV

Svenska folket: Hen vinner Melodifestivalen

Aftonbladet/Inizios undersökning pekar på en tydlig favorit i kvällens Mellofinal

Av: 

Torbjörn Ek

Johan Söderlund

Linn Elmervik

MELODIFESTIVALEN

SOLNA. Svenska folket har sagt sitt: John Lundvik vinner Melodifestivalen 2019.

”Too late for love”-sångaren är favorit hos båda könen och i alla ålderskategorier i Aftonbladet/Inizios undersökning.

– Jag har aldrig varit favorit innan. Jag omfamnar det med mycket glädje, säger John Lundvik om favoritskapet.

Han toppar spelbolagens oddslistor och har legat etta på Spotifys strömningslista sedan alla Melodifestivallåtar släpptes för knappt två veckor sedan.

Nu har även svenska folket sagt sitt. De vill att John Lundvik ska vinna Melodifestivalens final ikväll, det visar Aftonbladet/Inizios undersökning.

På frågan: ”Vem vill du ska vinna Melodifestivalen i år?” svarar 24 procent att de vill se Lundvik med ”Too late for love” högst upp på pallen.

Vem vill du ska vinna Melodifestivalen i år?

Du är ju väldigt, väldigt favorittippad. Vad tänker du om det?

– Det känns fantastiskt, jag har aldrig varit favorit innan. Jag omfamnar det med mycket glädje. Men odds är ju inte samma som att ta upp telefonen och rösta. Därför är det lika mycket det svenska folkets ansvar i morgon. Så slappna inte av, säger Lundvik efter fredagskvällens genrep.

”Försöker tänka bort”

Enligt Aftonbladet/Inizios statistiskt säkerställda opinionsundersökning borde John Lundvik ta hem folkets röster med bred marginal i kväll. Han får fler röster än tvåan och trean tillsammans. Jon Henrik Fjällgren respektive Anna Bergendahl hamnar båda på 11 procent vardera av folkets röster.

– Jag försöker tänka bort det där, man är ju favorit på olika sätt tror jag, det är ju ingen annan som jojkar, så jag tävlar nog mot mig själv när det gäller jojken i den här tävlingen, säger Fjällgren.

John Lundvik tar hem segern hos såväl kvinnor som män, men andra- och tredjeplatserna är omkastade hos könen. Där kvinnorna hellre röstar på Jon Henrik Fjällgren får Anna Bergendahl fler röster av männen.

– Ingen vet hur folket röstar. Det kan gå hur som helst och artister har ju skrällt förr. Och man har ju ingen aning om hur den internationella juryn röstar, säger Bergendahl.

Lundvik vinner – i alla åldrar

I Melodifestivalens final kommer folkets röster att fördelas utifrån ålderskategorier, för att jämna ut skillnaderna mellan de förmodat röstintensiva yngre åldersgrupperna och de äldre tittarna som kanske inte röstar lika intensivt i Melodifestivalens app.

Men även men det nya röstningssystemet kan John Lundvik känna sig säker på vinst, enligt Aftonbladet/Inizios undersökning. ”Too late for love” tar hem segern i samtliga ålderskategorier. Att Anna Bergendahl och Jon henrik Fjällgren slåss om de övriga pallplatserna tycks också ganska klart.

Bara bland folk under 29 finns ett avvikande resultat, där i stället Hanna Ferm och Liamoo med låten ”Hold you” kammar hem andraplatsen i undersökningen.

Duettparet gillar att inte vara topptippade men ändå känna att de kan ha med slutstriden att göra.

– Ja, då känner man att det inte finns några förväntningar på att vi ska vinna, men det finns ändå den där lilla chansen. Så man kan tagga till, säger Hanna Ferm.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

Inredning från Ellos - upp till 40% rabatt på varor från Ellos Home och många fler

Extern länk från Ellos

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Melodifestivalen

/

Melodifestivalen

LÄS VIDARE

Charlotte Perrelli överglänser alla i sin schlagerbakelse

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen

Aftonbladet Inizio

John Lundvik