Eurovision song contest

Finsk tv stoppar svenska teamet från Eurovision

Skrev specialbeställda låten: ”Kommer inte jobba med Yle igen”

avTorbjörn Ek

Det svenska låtskrivarteamet stoppas från Eurovision song contest.

Finska tv-bolaget Yle vill inte betala deras resa och hotell.

– Det känns jättetråkigt. Tänk dig en filmfestival utan regissör, eller manusförfattare på plats, säger den förra Eurovision-vinnaren Linnea Deb som skrivit Finlands tävlingsbidrag.

Låten specialbeställdes till den finska uttagningen i Eurovision. Men nu vill finska tv-bolaget Yle inte betala hotell och flyg för att ta med det svenska låtskrivarparet Linnea Deb och Joy Deb till Lissabon.

– Det känns jättetråkigt. Tänk dig en filmfestival utan regissör, eller manusförfattare på plats, säger Linnea Deb.

Finska Yle hade på förhand bestämt att årets artist i Eurovision skulle vara Saara Aalto. Linnea Deb och Joy Deb kontaktades och specialskrev låten ”Monsters” som vann den finska uttagningen där Saara Aalto framförde tre olika låtar.

1 av 5 | Foto: Pontus Orre
Joy Deb och Linnea Deb tillsammans med Måns Zelmerlöw efter Eurovision-segern. Med på bilden även Anton Hård af Segerstad som också var med och skrev ”Heroes”.

”Upphovsmän har noll tyngd”

Under den finska finalen var det svenska låtskrivarparet med i sändningen. Men till Lissabon har tv-bolaget ändrat sig.

– Det var viktigt att ha med oss i Finland men nu slungades vi ur. Jag känner att det är så tråkigt att upphovsmän har noll tyngd i en tävling som baseras på just våra verk. Det är skevt, säger Linnea Deb.

Anssi Autio, tv-producent på Yle, beklagar att tv-bolaget inte har råd att ta med Linnea och Joy Deb till Eurovision.

”Vi betalar för så många redan”

– Vi betalar för så många redan och det är inte helt och hållet upp till oss att bestämma vilka som ska ingå i delegationen, säger han.

– Jag vill understryka att vi väldigt gärna skulle ha velat ha med dem. Låtskrivare borde absolut vara på plats mer än managers och pr-agenter som det ändå är så gott om. Men det här är också ett samarbete med skivbolaget Warner Music Finland och Saaras team och vi måste ta hänsyn till dem när vi bestämmer vilka som ska ingå i delegationen.

Paret Deb, som vunnit Eurovision song contest med Måns Zelmerlöws låt ”Heroes” och även bland annat skrivit Ace Wilders ”Busy doin’ nothin’” och Robin Stjernbergs ”You”, är inte intresserade av att arbeta med det finska tv-bolaget igen.

– Nej, vi kommer nog inte att jobba med Yle igen, säger Linnea Deb.

ARTIKELN HANDLAR OM