Eurovision kan flyttas från Israel

Tv-bolaget begär hjälp från Netanyahu – måste betala in 124 miljoner kronor senast i morgon

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Eurovision song contest 2019 kan flyttas från Israel.

Senast i morgon måste tv-bolaget Kan betala in 124 miljoner kronor till EBU – och vädjar till Netanyahu om hjälp.

– Om depositionen inte betalas kommer inte 2019 års Eurovision song contest att kunna hållas i Israel, skriver tv-bolagets styrelseordförande i ett brev till den israeliska premiärministern.

Eurovision song contest i Israel är i fara.

Senast tisdag denna vecka måste det israeliska tv-bolaget Kan betala in ett garantibelopp på 12 miljoner euro, motsvarande 124 miljoner kronor till den europeiska radio- och tv-unionen EBU, skriver den engelskspråkiga israeliska dagstidningen Haaretz.

Begär pengar från regeringen

Nu vädjar tv-bolagets styrelseordförande Gil Omer till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu om hjälp med pengarna.

I ett brev som Omer skickade till Netanyahu under söndagen skriver han:

”Om två dagar måste Kan betala in en deposition för att garantera att tävlingen kommer att äga rum i Israel. Efter detta finns ingen återvändo, om depositionen inte gjorts tillgänglig för EBU kommer situationen inte gå att förändra och 2019 års Eurovision song contest kommer inte att kunna hållas i Israel.”

1 av 2 | Foto: AFP
Netta Barzilai.

200 kan förlora sina jobb

Garantibeloppet är ett krav från EBU för att garantera att tävlingen hålls av det tv-bolag som tagit på sig att arrangera. Om tv-bolaget vid ett senare skede hoppar av ska pengarna användas som bötesbelopp och för att täcka de merkostnader som det innebär att flytta tävlingen till ett annat land.

Det israeliska tv-bolaget Kan har tidigare varit tydliga med att man inte vill ta ett lån för att täcka depositionen. Detta för att man inte vill riskera den egna budgeten och bli tvungen att sparka anställda om Eurovision ändå skulle ställas in.

Enligt Ynet rör det sig om så många som 200 anställda som riskerar att förlora jobben om Kan tar garantibeloppet ur sin egen budget.

Källor: Netanyahu ger kalla handen

”Jag vill understryka att bolaget Inte har möjlighet att finansiera produktionen av tävlingen med den nuvarande och öppna budgeten”, skriver Kans styrelseordförande till Netanyahu och fortsätter:

”Om ovanstående frågor inte blir lösta kommer vi bli tvungna att informera EBU på tisdag, med stor sorg och ånger, att vi tvingas avsäga oss rätten att arrangera Eurovision song contest”.

Men en källa nära premiärministern, som citeras av flera israeliska medier, avvisar tv-bolagets begäran om mer pengar.

– Sändningsbolaget försöker förstöra Eurovision med sin slösaktiga attityd, säger källan enligt Times of Israel.

– Premiärministern och finansministern har kommit fram till slutsatsen att en organisation som får 750 miljoner (motsvarande 1,8 miljarder kronor) i offentliga medel kan finna plats i sin budget för garantibeloppet till Eurovision, säger källan.

Publicerad:

LÄS VIDARE