Spotify duckar allt ansvar efter låtläckan i Melodifestivalen

”De ansvarar för materialet de levererar”

Uppdaterad 2018-03-09 | Publicerad 2018-02-23

ÖRNSKÖLDSVIK. Spotify kan inte förklara de mystiska låtläckorna.

Streamingjätten duckar allt ansvar för Samir & Viktors läckta bidrag.

”Vi lägger upp över 30 000 nya låtar varje dag”, skriver Sofie Grant, presschef för Spotify i Norden, i ett sms till Nöjesbladet.

I tisdags fanns en två minuter lång version av Samir Badrans och Viktors Frisks Melodifestival-bidrag ”Shuffla” plötsligt tillgänglig på streamingsajten Spotify – trots att det strider mot SVT:s regler.

Eftersom låten gått direkt till final i årets tävling får den ännu inte spelas offentligt och skivbolaget Warner begärde att Spotify plockade ner låten.

Melodifestivalens tävlingsproducent Christer Björkman har kallat den senaste veckans låtläckor för ett sabotage. Men hur de kunnat genomföras är fortfarande höljt i dunkel.

Sofie Grant, presschef för Spotify i Norden, vill inte prata i telefon utan ber att få Nöjesbladets frågor skickade till sig via sms.

Kan inte förklara läckan

Hon kan inte förklara hur de osläppta låtarna hamnat hos streamingtjänsten, utan säger att ansvaret ligger hos skivbolaget och aggregatorerna, det vill säga de bolag som distribuerar musiken innan den publiceras på Spotify.

”I dagsläget finns det över 30 miljoner låtar på Spotify och vi lägger dessutom upp över 30 000 nya låtar varje dag. All musik i vår katalog kommer från hundratusentals olika skivbolag och aggregatorer över hela världen, det är också dessa som ansvarar för innehållet som de levererar. Material som eventuellt bryter mot copyright eller andra musikrättigheter tas bort omgående efter att ha identifierats”, skriver Sofie Grant.

Men skivbolaget menar att de inte har skickat materialet till er. Finns det ingen kontroll från er sida?

”Se svar i första delen jag skickade”, skriver Sofie Grant.

”Ett uppenbart brott”

Warner misstänker att den version av ”Shuffla” som las upp var en inspelning från tv-sändningen under Samir och Viktors delfinal. Ett annat alternativ är att den kapats från den 2 minuter och 30 sekunder långa version som SVT publicerar av tävlingslåtarna varje lördag.

– Vi vet ännu inte vem som har sett till att den hamnat där men det är alldeles uppenbart ett brott mot vår upphovsrätt, sa Camilla Bjering von Zweigbergk på Warner Music när i tisdags.

Det är inte det enda läcksabotage som skakat årets tävling.

I förra veckan kunde Nöjesbladet avslöja att flera andra tävlingsbidrag spreds på den ryska motsvarigheten till Facebook, sajten vk.com. Då var Jessica Andersson en av de drabbade.

ANNONS