Här är svenskarna bakom Eurovision

Tolv låtar har Sverigekoppling – men det finns fler blågula inblandade

KIEV. Åttio svenskar jobbar med tv-produktionen Eurovision song contest.

Dessutom har tolv av årets låtar har Sverigekoppling – men det finns ännu fler namn bakom kulisserna i tävlingen.

– Jag jobbar jättemycket, men det är precis så det ska vara, säger showproducenten Sacha Jean-Baptist.

Svenskarna präglar Eurovision song contest i vanlig ordning.

Bara i den tekniska produktionen bakom tv-sändningarna är det enligt uppgift runt 80 svenskar med Christer Björkman i spetsen som show- och tävlingsproducent som nu arbetar med tävlingen 18 timmar per dygn.

Tillsammans med det svenska bidraget är det tolv låtar som har Sverigekoppling, däribland Thomas G:sons låt för Cypern och Joacim ”Twin” Perssons för Makedonien, Bulgarien och Serbien.

”Det är tack vare Melodifestivalen”

Showproducenten Sacha Jean-Baptist som producerat shownummer för Melodifestivalen i många år, blir ett allt större namn i ESC. I år gör hon nummer åt fyra länder, Georgiens för tredje året i rad.

– Georgien och jag trivs väldigt bra tillsammans, säger hon.

För andra gången gör hon även Armeniens nummer som är koreograferat av Matilda Fleberg med dansarna Fanny Svensson och Marlene Lindahl.

Via Christer Björkmans tips har även Bulgarien och Australien anlitat henne inför årets tävling.

– Det är fantastiskt. Att få chansen att jobba med olika länder och bli tipsad av folk som är så välrenommerade i den här branschen är underbart. Det är tack vare Melodifestivalen och hur vi gör musikunderhållning i Sverige, jag är jättestolt.

Jobbar non-stop

Hennes dagar i Kiev har varit hektiska.

– Jag jobbar jättemycket, men det är precis så det ska vara, det är jättekul. Det tog en vecka innan jag hann gå ut och kolla på stan, säger hon.

Hur mycket pengar tjänar du?

– Pengamässigt, och nu ska vi vara helt ärliga: kultur och konst har väl aldrig tjänat in pengar. Det är säkert någon som tjänar väldigt mycket pengar på Eurovision men jag älskar att bygga nummer, det är det bästa jag vet.

Hon säger att annat än pengar styr vilka hon väljer att jobba med.

– Olika länder har olika ekonomiska förutsättningar, jag väljer låt och land efter magkänsla. Ett av de länder som kom in med kort varsel förra året var Armenien för att jag kände att jag ville göra det. Det finns inget bättre än att titta på en artist, lyssna på en låt, och rita fritt ur huvudet, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE