Thorsten Flinck

Thorsten Flinck diskas från Melodifestivalen

Misstänkt för olaga hot och skadegörelse – krismöte hela lördagen

Av: 

Ebba Thornéus

Torbjörn Ek

Gustaf Tronarp

Fanny Westling

MELODIFESTIVALEN

LINKÖPING/STOCKHOLM. Thorsten Flinck diskas från Melodifestivalen – efter SVT:s krismöte under lördagen.

Artisten står åtalad för olaga hot och skadegörelse.

– Thorsten och vi i hans team är otroligt ledsna över detta, säger presskontakten Johanna Boström Stone till Nöjesbladet.

Beskedet att Thorsten Flinck, 58, diskas kom på söndagen, bara en vecka innan han skulle ha medverkat i den andra delfinalen av Melodifestivalen.

Anledningen är att SVT fått kännedom om att Flinck är åtalad för olaga hot och skadegörelse.

– Vi beklagar detta djupt. Vi hade verkligen velat se Thorsten Flinck på Melodifestivalens scen på lördag. Men eftersom han är mitt i en pågående rättsprocess kan vi inte låta Thorsten Flinck medverka som tävlande, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen i ett pressmeddelande.

Artisten tog emot beskedet om diskningen med bestörtning.

– Thorsten och vi i hans team är otroligt ledsna över detta men har självklart full respekt för SVT:s beslut, säger presskontakten Johanna Boström Stone.

– Vi kommenterar inte vidare utan hänvisar till SVT.

Thorsten Flinck diskas från Melodifestivalen.

Satt i långt krismöte

Melodifestivalens högsta ledning höll krismöte under stora delar av lördagen, enligt uppgifter till Nöjesbladet.

Thorsten Flinck skulle ha tävlat med låten ”Miraklernas tid” i deltävlingen i Göteborg nästa vecka, men nu meddelar SVT att han kommer att ersättas med en annan artist. Vem det blir är ännu inte klart.

Händelsen som han står åtalad för inträffade i Varberg, i maj förra året. Två personer beskriver hur de blev omkörda av en bil i centrala Varberg på en gata där det var ont om plats. I bilen satt Thorsten Flinck i passagerarsätet.

Slog näven i motorhuven

Kvinnan som körde bilen berättar i förhör att hon valde att tuta mot bilen som kört om dem. Två män, varav en var Thorsten Flinck, stormade då ut ur bilen. Torsten Flink uppges ha slagit näven i motorhuven på bilen, och bilen fick en buckla, enligt åtalet som Nöjesbladet tagit del av.

Åklagaren väckte åtal mot Thorsten Flinck redan före jul, men det finns ännu inget datum för tingsrättsförhandling. SVT Nyheter och en stor mängd andra medier rapporterade om att den kända artisten åtalades för brott.

Varför SVT inte fattat beslutet om diskvalificering förrän så här sent, när mindre än en vecka återstår till tävlingen, är ännu oklart.

Kan införa bakgrundskontroller

När Aftonbladet TV når SVT:s projektledare för Melodifestivalen, Anette Helenius, säger hon att de inte nåddes av informationen om åtalet mot Flinck förrän för några dagar sedan. Nu öppnar hon för att införa bakgrundskontroller av medverkande artister. Något som SVT tidigare inte haft.

– Vi har inte haft anledning att göra bakgrundskontroller tidigare, vi har väldigt bra samarbeten med skivbolagen och samarbetspartner, men vi får sätta oss ner för att se över om det är nåt vi ska införa, säger hon.

– Men jag tycker inte att det här är anledningen helt och hållet för det bygger på en förtrolig dialog.

Är ni självkritiska till att det här har kunnat hända?

– Ja, det är klart att vi är. Vi måste alltid utvärdera oss själva och ingen hade önskat den här situationen.

Men Melodifestivalens ledning har inte varit kontakt med Thorsten Flinck personligen.

– Vi har inte varit i kontakt direkt med Thorsten utan det är hans musikbolag och kontakt. Det är klart att det här är en personlig tragedi för hans del och det beklagar vi. Men regelverket är tydligt. Vi hade inget annat val, säger Anette Hellenius.

PODD Det händer med alla pengar runt Melodifestivalen

I dagens Aftonbladet pratar vi om ekonomin kring Melodifestivalen. Varför är SVT så hemliga med att redovisa kostnaderna och hur påverkar det att skattebetalarna bidrar till tävlingen? Gäster är Mikael Törnwall, reporter på Svenska dagbladet som granskat ekonomin och Tobbe Ek, reporter på Nöjesbladet.

ANNONS

REA hos Hemtex! Köp bästsäljande produkter med upp till 50% rabatt.

Extern länk från Hemtex

Köp här!

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Melodifestivalen

/

Thorsten Flinck

LÄS VIDARE

”Trodde det var värre att vara dömd än att inte vara det”

ÄMNEN I ARTIKELN

Thorsten Flinck

Melodifestivalen

Brott