Melodifestivalen

SCHLAGERN PRESENTERAS AV

Mendez: Flinck borde inte diskats

Kritiken mot SVT växer – men Melodifestivalens chef håller fast vid sitt beslut: ”Vi agerar utifrån vad som är bäst för programmet”

Av: 

Torbjörn Ek

MELODIFESTIVALEN

GÖTEBORG. Kritiken mot SVT växer efter Thorsten Flincks diskvalificering från Melodifestivalen.

Flera personer som arbetar med Melodifestivalen säger sig inte begripa beslutet.

– Jag tycker inte att han borde blivit diskvalificerad, för han är inte dömd, säger Leo Mendez.

Flera av de tävlande artisterna den här veckan beklagar att Thorsten Flinck, 58, inte tillåts tävla och istället ersätts av Jan Johansen, 54.

– För mig, för Leo Mendez personligen så tycker jag inte att det borde ha hänt att han blivit diskvalificerad, för han är inte dömd, säger Leo Mendez, 44.

Linda Bengtzing, 45, är besviken över att inte få träffa Flinck.

– Det är så tråkigt, jag hade längtat efter Thorsten. Fy, jag kan inte tänka mig nåt värre, det är någonting man förbereder i flera månader. Jag kommer sakna Thorsten, säger hon.

– Jag blev chockad, jag tänkte vad händer nu? Det var mycket frågor. Det var tråkigt för honom att bara åka ut så där, säger Johanna ”Dotter” Jansson, 32.

Leo Mendez är kritisk till att Torsten Flinck diskvalificerats.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD

G:sons ilska

Redan när SVT meddelade beslutet i söndags, med anledning av att Thorsten Flinck står åtalad för olaga hot och skadegörelse gick låtskrivaren Thomas G:son, 51, ut och kritiserade beslutet:

– Jag har respekt för att SVT har ett regelverk de måste följa men med tanke på att det framkommit att andra artister har domar emot sig, allvarligare än det Thorsten anklagas för, men ändå fått tävla så känns det djupt orättvist, sa han då.

Nöjesbladet har också varit i kontakt med ett drygt tiotal personer som arbetar med Melodifestivalen på skivbolag, artistmanagement, musikförlag, som låtskrivare och inom SVT:s egen produktion. Samtliga är kritiska till diskvalificeringen, men ingen vill citeras eller öppet kritisera SVT och Melodifestivalens ledning av risk för repressalier.

– Det är helt obegripligt. SVT målar in sig i ett hörn med ett sånt beslut, säger en av personerna.

Linda Bengtzing är besviken över att inte få träffa Flinck.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD

Greps på efterfesten – fick fortsätta tävla

Kritiken bygger på en otydlighet, där OVÖ:s Nickie Osenius Kouakou tilläts tävla trots att han i höstas dömdes till skyddstillsyn, ett straff som innebär övervakning i ett års tid. Och när Linus Svenning 2015 greps av polis på Melodifestivalens egen efterfest och omedelbart erkände ringa narkotikabrott tilläts han ändå fortsätta tävla.

Melodifestivalens projektledare Anette Helenius fortsätter att försvara beslutet.

– Om det handlar om att brotten anses som ringa och Thorsten Flinck får dagsböter så som han själv säger, om det hade hänt före tävlingen så hade han varit välkommen att vara med här. Men vi vet inte om han kanske får fyra års fängelse. Vi kan inte göra produktionen på ett så osäkert sätt. Dessutom är han representant för ett program som ska vara en familjeunderhållning som förenar Sverige.

Men att ha med en person som har skyddstillsyn som sträcker sig till oktober, påverkar alltså inte SVT:s trovärdighet?

– Nej, och det tycker jag säger ganska mycket om hur fria vi är i den här tolkningen.

Anette Helenius försvarar beslutet om diskningen.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD

SVT-chefen: ”Bäst för programmet”

Och Linus Svenning som greps på Melodifestivalens efterfest men sen tilläts tävla i finalen en vecka senare, utan att SVT informerade någon om att detta skett, tycker du inte att det är problematiskt?

– De detaljerna kan inte jag. Jag kan inte gå in i det enskilda fallet och den tolkningen var det inte heller jag som gjorde. Men det är inte heller den innevarande projektledaren som står för tolkningen, det här är ett stort arbete som vi gör tillsammans med vår etiska avdelning och våra jurister.

Men stämmer det inte att i fallet med Linus Svenning, eftersom pressen inte visste om det så riskerade ni inte att hämna i dålig dager inför finalen det året, men i det här fallet så kände ni till att pressen visste om att Thorsten Flinck var i den här rättsprocessen och därför drog ni igång det här?

– Absolut inte. Jag kan inte svara angående Linus Svenning, men jag vet att SVT inte agerar utifrån vad pressen har för kunskaper och inte. Vi agerar utifrån vad som är bäst för programmet.

PODD Det händer med alla pengar runt Melodifestivalen

I dagens Aftonbladet pratar vi om ekonomin kring Melodifestivalen. Varför är SVT så hemliga med att redovisa kostnaderna och hur påverkar det att skattebetalarna bidrar till tävlingen? Gäster är Mikael Törnwall, reporter på Svenska dagbladet som granskat ekonomin och Tobbe Ek, reporter på Nöjesbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Shoppa sommarens trender hos Gina Tricot - handla här.

Gina Tricot

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

”Trodde det var värre att vara dömd än att inte vara det”

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen

Thorsten Flinck

Linda Bengtzing

Linus Svenning

Thomas G:son