Melodifestivalen

Melodifestivalen slopar könskravet

Ändrade reglerna i maj – nu backar SVT

Av: 

Torbjörn Ek

The Mamas vann Melodifestivalen 2020.
The Mamas vann Melodifestivalen 2020.

MELODIFESTIVALEN

Melodifestivalen backar nu om kravet på att kvinnliga låtskrivare skulle vara med på samtliga bidrag i tävlingen.

Det framkommer av ett internt meddelande på SVT.

– Vi kommer att fokusera ännu mer på att uppmuntra fler att skicka in bidrag samt göra bedömningen på helheten, inte som ett tvingande krav för varje enskilt bidrag, säger tävlingsproducenten Karin Gunnarsson enligt SVT Nyheter.

SVT backar nu från de nya reglerna för Melodifestivalen som skulle ha börjat gälla från och med 2022, uppger SVT Nyheter.

I maj i år var Aftonbladet först med att rapportera om att Melodifestivalen skulle börja kräva kvinnliga låtskrivare på samtliga tävlingsbidrag från och med näst nästa år, förutom låtar som skrivits av en enda person. Detta som ett led i jämställdhetsarbetet.

– Varje år får vi ganska mycket kritik för hur det ser ut på upphovssidan. Det är något vi tar på största allvar och vi vill se en större andel kvinnliga upphovspersoner. För att hjälpa den utvecklingen så inför vi från 2022 att alla bidrag ska ha en kvinna på upphovet helt enkelt, sa Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson till Aftonbladet då.

Inget tvingande krav

Men nu backar Melodifestivalen. I ett internmeddelande som gått ut på SVT har regeln plötsligt strukits igen, över ett år innan den skulle träda i kraft.

– Målet om jämställdhet och spegling av hela Sverige står fast. Men vi kommer att fokusera ännu mer på att uppmuntra fler att skicka in bidrag samt göra bedömningen på helheten, inte som ett tvingande krav för varje enskilt bidrag, säger Gunnarsson i internmeddelande, enligt SVT Nyheter.

SVT har sedan tidigare successivt försökt kvotera in kvinnliga låtskrivare i Melodifestivalen. Inför 2014 års tävling infördes ett krav på att 20 procent av låtarna skulle ha minst en kvinnlig upphovsperson. Året därpå infördes det krav som fortfarande gäller, att hälften av låtarna i tävlingen ska ha minst en kvinnlig låtskrivare. Om den regeln kommer att kvarstå även framöver nu när SVT backar från skärpningen av regelverket är fortfarande oklart. I 2020 års tävling var 21 av 79 låtskrivare kvinnor och 58 var män.

– Det är inte en siffra man vill slå sig för bröstet för, har Karin Gunnarsson tidigare sagt till Aftonbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

SVT:s krisplan för Mellon: Pipande larm och stand-in

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen

Karin Gunnarsson

Jämställdhet