Tommy Ekman

Tommy Ekman avslöjar Mello-bluffen

Artisten och låtskrivaren fyller 60 år

Av: 

Anna & Hans Shimoda

Tommy Ekman.
Tommy Ekman.

MELODIFESTIVALEN

Style hade bara tre dagar på sig att skicka in ett bidrag till 1986 års Melodifestival.

Då ljög Tommy Ekman och sa till förläggaren att han hade en låt på lager.

– Jag hade en tidning framför mig där det stod ”ny tunnel mellan Dover-Calais”. Så jag drog till med ”Dover-Calais”, sedan var jag tvungen att skriva en låt som hette så.

Gruppen Freestyle slog igenom med hits som ”Vill ha dig” och ”Fantasi” i början av 80-talet och medlemmarna fick leva popstjärneliv under några år.

På måndagen fyllde Tommy Ekman 60 år, en dag som han planerade att fira i huset i Åtvidaberg.

– Det går inte att träffa folk så jag firar med min fru Madelene och barnen här hemma. Vi hade hoppats vara på varmare ort, men det får skjutas upp.

Tommy Ekman funderar över det faktum att han fyller 60 år.

– Jag har tidigare inte tänkt så mycket när jag fyllt jämnt, men 60 känns som att det är den sista jämna födelsedagen där man är plus minus 15 år. Jag känner mig som 35, jag tror det är svårt att känna så när man är 80.

Tommy Ekman med Style-kollegorna Christer Sandelin och Gigi Hamilton 1986.

Du slog igenom med Freestyle och ”Vill ha dig” 1981 som 20-åring – hur går tankarna när du ser tillbaka?

– Det är som en annan människa och ett annat liv. Men jag har haft förmånen att få göra saker jag tycker är roligt hela mitt liv. Samtidigt när jag ser gamla bilder så tänker jag ”oj!”. Jag tror att ju äldre man blir desto mer kan man titta tillbaka och bli glad.

Sedan gick ni en ny vår till mötes som gruppen Style med osannolika hiten ”Dover-Calais”?

– Den kom till på ett kul sätt. Vi hade fått en ny förläggare och han frågade om vi inte skulle vara med i Melodifestivalen. ”Jo, jag har en låt”, sa jag och ljög. Han förklarade att låten skulle vara inlämnad om tre dagar, då hade jag en tidning framför mig där det stod ”ny tunnel mellan Dover-Calais”. Så jag drog till med ”Dover-Calais”, sedan var jag tvungen att skriva en låt som hette så.

Hur är relationen med Christer Sandelin som varit stormig genom åren?

– Hahaha! Ni satte just ord på det, den är upp och ned. Men vi är som bröder, det finns en syskonkärlek mellan oss som man får kapitulera inför och förlåta varandras fel och brister.

Vad är du mest stolt över i karriären?

– Det är klart att det som gav oss en livslång karriär som ”Vill ha dig” och ”Dover-Calais” ligger mig varmt om hjärtat. Men också ”Sweat (A la la la la long)” som jag gjorde med Inner Circle.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Arvingarna – Sveriges äldsta pojkband

ÄMNEN I ARTIKELN

Tommy Ekman

Christer Sandelin

Melodifestivalen

Gigi Hamilton