Duncan Laurence vinner Eurovision 2019

Efter stjärt-spekulationer och diskningshot – Nederländerna har tagit sin första Eurovision-seger på 44 år

Publicerad 2019-05-19

TEL AVIV. Storfavoriten höll för favorittrycket.

Duncan Laurence, 25, har lyckats ta Nederländernas första seger i Eurovision song contest på 44 år.

– Det här kan inte beskrivas med ord, jag är så lycklig, min dröm gick i uppfyllelse, säger han på presskonferensen.

Han är jublande glad över segern och har svårt att släppa taget om vinnartrofén.

När det i slutet av sändningen stod mellan slutsegraren Duncan Laurence och Sveriges John Lundvik kunde Duncan bara tänka ”kom igen nu, kom igen nu”.

– John och jag bytte nummer för vi ska skriva låtar ihop. Jag tänkte på hur bra han är som musiker och att jag älskar hans sång och att jag inte skulle bli besviken om han vann, men samtidigt kom igen kom igen, säger Duncan på pressskonferensen.

– Om John hade vunnit skulle jag ha varit stolt över honom och tacksam över att få jobba med honom, men det här är grädden på moset för alla oss, säger han och håller upp trofén.

Drömmer om Måns

Men det är en annan svensk som Duncan Helst vill jobba med om han får välja bland tidigare Eurovision-profiler.

– Jag tror Måns (Zelmerlöw reds anm) för jag gillar hans röst, volymen i hans röst.

Inför finalsändningen hade han hunnit bli rejält nervös.

– Det gick genom mitt huvud att allt skulle hända idag. Så jag bestämde mig att jag måste tillbaka till musiken, till rötterna. Till varför jag skrev den här låten. Det hjälpte mig att sjunga det bästa jag kunde, säger han.

Duncan Laurance seger är Nederländernas första sedan 1975 då gruppen Teach-in tog hem segern med låten ”Ding-a-dong” i Stockholm. Enda pallplatsen sedan dess var 2014 när The Common Linnets tog silvret. Och Ilse DeLange från den duon har skapat Duncan Laurence scenshow i Tel Aviv. Hon var också hans coach när han tävlade i den nederländska versionen av ”The Voice” 2014, men då slutade utanför topp 4.

Jobbade som röstcoach

Det var också Ilse som tog kontakt med Duncan, som egentligen heter Duncan de Moor, för att fråga om han ville tävla för Nederländerna i Eurovision song contest. Han hade då nyligen tagit sin examen från musikkonservatoriet Rock Academy i Tilburg och försörjde sig som sångcoach.

– Jag tänkte att det var mitt bästa alternativ: ”Var realistisk Duncan, du har varit på ett konservatorium, du har tagit examen, skaffa ett jobb”, så jag gjorde det. Men det har jag fått sluta med nu och istället för att bara få det att gå ihop fick jag plötsligt den här enorma möjligheten. Ilse ringde en lördagsmorgon och sa: ”Är du intresserad av Eurovision, skulle du vilja tävla?” och jag bara: ”Let’s do it”, säger han och skrattar.

Drabbades av stjärt-spekulationer

Genombrottet i Nederländerna blev omedelbart. ”Arcade” har toppat listorna och folk vänder sig om efter honom på gatan. Runt fikabord och i skolkorridorer har Duncans utseende blivit ett omdiskuterat samtalsämne i Nederländerna efter att musikvideon till ”Arcade” släpptes, där han simmar naken. Det fick en expojkvän att gå ut och hävda att det omöjligt kunde vara Duncan Laurence egen rumpa.

Till slut fick han lägga ut en bakom kulisserna-film från inspelningen av musikvideon för att få slut på stjärt-spekulationerna och bevisa att de inte använt sig av en rump-standin eller attrapper.

– Så nu kan alla se att det faktiskt är min rumpa i videon. Jag tänkte lite så: ”Herregud, är det här verkligen en diskussion?” Vi har inte möjlighet att fejka den eftersom jag, som du ser, är naken i videon. Vi hade inga pengar till nån stand-in, har han sagt till Nöjesbladet.

– Jag har bokstavligen slitit arslet av mig med träningen, och folk ifrågasätter om det verkligen är min rumpa. Ja, den är min och den är på riktigt.

Låten ”Arcade” beskriver en längtan efter kärleken som aldrig går i uppfyllelse. Duncan skrev den till en vän som har dött.

– Hon älskade någon, som hade lämnat henne för att det inte hade funkat och ända fram till sin död så längtade hon efter att han skulle återvända, men han gjorde aldrig det, säger han.

Låten låg på Youtube

Låten skrev han när han pluggade på musikkonservatoriet och har sedan färdigställt den tillsammans med Wouter Hardy och svenska Joel Sjöö. Duncan använde också låten i ett examensframförande som filmades och lades på Youtube. Videoklippet väckte stor uppståndelse i Eurovision-världen när det uppmärksammades i april, för enligt tävlingsreglerna får en låt inte ha offentliggjorts före 1 september föregående år. Klippet var filmat och publicerat redan 2017.

– Det var ett framträdande på konservatoriet som jag fick betyg för, jag visste inte ens att nån hade filmat det där, sa Duncan till Nöjesbladet när det stod klart att han skulle slippa diskas.

– Jag kände ”shit, har jag gjort något fel, har jag brutit mot några regler?”, men som tur är gjorde jag inte det.

Eurovision-arrangören EBU:s bedömning var att Youtube-videon, som bara hade haft omkring 500 visningar när den först uppmärksammades, inte gett det nederländska bidraget några fördelar i tävlingen.

Duncan Laurence: ”Jag är bisexuell”

Därmed blev succén ett faktum även i Eurovision. Redan efter torsdagens semifinal var Duncan Laurence tagen.

– Innan allt det här började så skrev jag låtar från sovrummet. Den här chansen betyder för mig att jag kan visa upp mig som artist men också som människa. Jag står för saker, jag är en levande varelse, jag är bisexuell, jag är en musiker. Jag är stolt över att visa vad jag är och vem jag är, sa han då.

Andra Eurovisionvinnare har ofta stött på problem med...

– Att de behöver uppföljare?

Ja, Netta kom till exempel inte med sin nästa singel förrän i februari, vad är din plan?

– Jag tror inte att jag kommer vänta så länge, det är allt jag kan säga, säger han med ett stort skratt.

– När jag fick frågan om att vara med i Eurovision så ändrade jag ingenting med ”Arcade” för att göra den mer Eurovision. Exakt så kommer jag göra med min uppföljare. Det var ändå det som hände med ”Arcade” att folk började lyssna på den för att den kändes bra. Den fick dem att känna något, det är vad jag siktar på med en andrasingel också.

Få bästa Eurovisionkollen - följ ”Vi som älskar schlager” på Facebook

ANNONS