John Lundvik kom sexa i Eurovision song contest

Svenskens besvikelse: ”Det är klart att det är surt”

Publicerad:
Uppdaterad:

MELODIFESTIVALEN

TEL AVIV. Han sa att han skulle vinna.

Men det höll inte hela vägen – favoriten John Lundvik halkade ner till sexa.

– Det är klart att man är besviken, sa han i natt.

Han var en av storfavoriterna, men de senaste dagarna har Sverige halkat ner i oddsen.

Nattens resultatfas blev sedan en utdragen pina för John Lundvik i sändningen från Tel Aviv.

– Jag var jättenervös, efter så lång tids väntan är det klart att man undrade vem som skulle vinna.

Efter en lång process där kampen mellan storfavoriterna korades han till juryns favorit – men halkade sedan ner på grund av folkets röster.

John Lundvik hedrades med en efterfest i natt.
Foto: ANDREAS HANSSON
John Lundvik hedrades med en efterfest i natt.

– Det är klart att man är lite besviken. Alla är väl här för att vinna, så det svider absolut. Men annars är jag nöjd, nu har jag fått ett fönster ut mot Europa och en låt och ny ep som vi ska ut och köra. Jag är väldigt nöjd att juryn rankade oss så högt, de vet ju vad de sysslar med och kan musik. Folkets röster... ja, det är klart att man tycker olika och har olika smak runtom i Europa.

”Tråkigt att den kom sist”

Han skrev ett historiskt rekord, som den första att tävla mot sig själv. Samtidigt som han framförde sin egen låt var en av konkurrenterna låten han varit med och skrivit åt Storbritannien. Den hamnade dock i resultatets botten.

– Jag visste inte att den kom sist men det är klart att det är tråkigt. Men vi har pratat mycket och jag vet att han har kämpat med röstproblem, säger John Lundvik.

Kärlekstalet i natt

Han var märkbart trött efter repetitioner, framträdande, resultatprocess och intervjuer. När han sjönk ner i bussen till artisthotellet såg han fram emot att varva ner ihop med sin familj som flugit ner till Israel för att stötta honom. Sambon Jotta kom ner inför finalen, så även hans föräldrar, Jane och Johan och lillebror Eric.

1 av 3 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
John Lundvik vinner Eurovision song contest.

– Nu först vill jag bara krama om min familj. Och kanske äta och sova lite. Flyget hem går om bara några timmar så det blir nog inte så mycket fest.

Lite firande blev det dock när Lundvik och den svenska delegationen samlades på svenska artisthotellet för att skåla i champagne och fylla magarna med stenugnsbakad pizza. Delegationschefen Karin Gunnarsson hyllade sedan den svenska insatsen med blicken riktad mot Lundvik.

– Vi, och du, har bara mötts av kärlek från alla vi mött här. Du är vår vinnare.

Foto: SVT
Slutställningen.
Publicerad:

LÄS VIDARE