Inget Eurovision i Ukraina 2023

Kriget med Ryssland orsaken: BBC kommer arrangera tävlingen – Glasgow ryktas stå värd

Det blir inget Eurovision song contest i Ukraina nästa år.

Eftersom Storbritannien kom tvåa i årets tävling har EBU vänt sig till BBC som istället kommer att arrangera tävlingen.

”Det är vår fulla avsikt att Ukrainas seger ska ge avtryck i nästa års show”, skriver EBU i ett uttalande.

Traditionen bjuder att det vinnande landet arrangerar nästa års tävling.

Efter att Kalush Orchestra tog hem segern i Eurovision song contest i maj med låten ”Stefania” har den ukrainska tv-kanalen UA:PBC, uppbackade av Ukrainas kulturministerium, sagt sig vara inställda på att arrangera tävlingen.

Men nu står det klart att så inte blir fallet.

”Med tanke på det pågående kriget efter den ryska invasionen i årets vinnande land har EBU genomfört en fullständig genomlysning med hjälp av både UA:PBC och tredjepartsspecialister, inklusive angående säkerhetsfrågor”, skriver Eurovision-arrangören EBU i ett uttalande.

Vinnarna av Eurovision – ukrainska Kalush Orchestra.
Vinnarna av Eurovision – ukrainska Kalush Orchestra.

Kan inte garantera säkerheten

Slutsatsen är att säkerheten för medverkande artister, publik och andra inte kan garanteras i Ukraina. Därför har EBU beslutat att Eurovision song contest inte kan hållas i landet.

”Efter en objektiv analys har referensgruppen, Eurovisions beslutande organ, med djup sorg kommit till slutsatsen att under rådande omständigheter kan UA:PBC inte uppfylla de säkerhets- och operativa garantier som krävs av ett tv-bolag för att stå som värd för, organisera och producera Eurovision song contest”, skriver EBU.

”EBU delar UA:PBC:s sorg och besvikelse över att nästa års tävling inte kan hållas i Ukraina”.

Glasgow.
Glasgow.

Eftersom Storbritannien kom tvåa i årets tävling tack vare artisten Sam Ryder och låten ”Spaceman” har EBU nu vänt sig till det brittiska tv-bolaget BBC för att arrangera nästa års tävling.

”I enlighet med reglerna och för att säkerställa tävlingens fortvarande kommer EBU nu att inleda diskussioner med BBC, som årets andraplatstagare, för att stå som värd för 2023 års upplaga av Eurovision song contest i Storbritannien. Det är vår fulla avsikt att Ukrainas seger ska ge avtryck i nästa års show. Detta kommer vara vår prioritet i diskussionerna med en eventuell värd”, skriver EBU.

Källor i Storbritannien: Tävlingen hamnar i Glasgow

BBC:s kommunikationsavdelning har svarat på EBU:s uttalande via Twitter, men säger inte att kanalen omedelbart har tackat ja till att hålla i Eurovision:

”Vi har sett EBU:s tillkännagivande. Uppenbart är inte dessa omständigheter något som någon hade velat. Efter deras beslut kommer vi nu så klart att inleda diskussioner om att BBC kan stå som värd för Eurovision song contest”, skriver en talesperson för BBC.

Men bara det faktum att EBU nämner den brittiska tv-kanalen i sitt uttalande och att BBC inte svarar nekande kan tolkas som att de båda parterna är införstådda med vad som kommuniceras.

Vilken stad som kommer hålla i tävlingen är dock oklart, men under torsdagen sa källor till brittiska Metro att Glasgow var förstahandsalternativet om tävlingen skulle komma att hållas i Storbritannien.

Ukrainsk tv: Besvikna över beslutet

Under fredagseftermiddagen gick styrelseordföranden för Ukrainas tv-bolag UA:PBC, Mykola Chernotytskyi, ut och beskrev sin besvikelse över att EBU beslutat att Ukraina inte kan arrangera Eurovision.

– Vi är besvikna över EBU:s beslut. Den senaste månaden har ett stort antal personer arbetat för full kraft för att uppfylla det som krävs för att arrangera Eurovision i vårt land. Säkerheten, så klart, framför allt. Ett team bestående av UA:PBC tillsammans med statliga och lokala myndigheter har gjort ett grundligt arbete och tagit fram olika alternativ. Det är mycket tråkigt att nås av ett sånt uttalande som inte går att överklaga, så vi vädjar till våra partners att hålla ytterligare samtal, säger han enligt ett uttalande i den egna kanalens sociala medier.

The EBU has issued the statement below regarding the hosting of next year’s Eurovision Song Contest Find it online… https://t.co/9SjmMyCC9KRockbjörnen
Publisert: