SVT:s tar krafttag efter låtläckorna: ”Sabotage”

Rasar mot floden av läckta bidrag

1 av 3
MELODIFESTIVALEN

MALMÖ. Bidrag fortsätter läcka.

Nu ska SVT ta krafttag.

– Det här är ett sabotage från människor utanför vårt land, säger tävlingsproducent Christer Björkman.

Mitt under de skälvande förberedelserna för direktsändning kom Nöjesbladets uppgifter: flera av årets Melodifestivalbidrag har läckt ut på nätet, bland andra Jessica Anderssons finalbidrag.

Hennes skivbolag försökte febrilt ihop med SVT få bort de läckta låtarna under lördagen.

– Det är svårt att få full kontroll över detta på en eftermiddag, det är för komplext. Men vi kontaktade huvudkontoret som har möjlighet att blockera låtar på till exempel Youtube. Det här är ju ett upphovsrättsintrång förutom brott mot tävlingsreglerna, säger Camilla Bjering von Zweigbergk på Warner music.

”Det är ett sabotage”

Christer Björkman, SVT:s tävlingsproducent, skrädde inte orden om läckornas allvar.

– Det är ett sabotage från människor utanför vårt land till och med, det är medvetna eller omedvetna regelbrott. Då får vi försöka söka källan vilket både vi och skivbolagen håller på med och förklara att ”såhär får ni inte göra”.

Melodifestivalens projektledare Anette Helenius säger att SVT kommer ta krafttag mot läckorna, som blivit allt vanligare.

– Det är som att vi har den här diskussionen varje vecka nu, så vi måste se över rutinerna. Det här är inte hållbart. Vi vill ju behålla överraskningsmomentet för tittarna, så vi behöver hitta en annan lösning.

Var ska den lösningen sättas in?

– Det vet jag inte än, vi måste se över hela processen. Dels hur låtarna hanteras av skivbolag och i studio och sedan vår hantering här på plats. Vi är ganska generösa med förhandslyssningar och släpper delar av låtarna på nätet, det är synd om vi inte kan göra det i fortsättningen.

Hur snart kommer ni se över era rutiner?

– Det får vi göra tills nästa år, nu är det försent att ändra på något för årets tävling.

De här tävlar i tredje delfinalen i Melodifestivalen 2018 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM