Charlotte Perrelli: ”Hade tjugo livvakter med k-pistar runt mig”

Oron inför Eurovision i Israel – och minnet från segern i Jerusalem 1999

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

TEL AVIV. SVT har hållit säkerhetsgenomgångar för att lugna den svenska delegationen.

Sveriges kommentatorer Charlotte Perrelli och Edward af Sillén pratade med varandra om sina rädslor före avfärden.

– Det är klart att det har funnits en oro, säger Charlotte Perrelli.

För bara en vecka sen föll hundratals raketer över Israel precis när Eurovision-repetitionerna drog igång. Nu berättar Charlotte Perrelli, 44, och Edward af Sillén, 36, om oron över att komma till Tel Aviv för att kommentera tävlingen för SVT:s räkning.

– Jag som alla andra läser och funderar och tar in det som händer. Jag har så klart följt nyheterna och det är klart att det har funnits en oro där innan jag åkte, men inte sen jag kom ner, säger Charlotte Perrelli.

– Jag vet inte om det är dumdristigt eller vad det beror på, men här känner jag mig väldigt trygg. Jag tror att det handlar mest om kärleken från folk för det är så otroligt härlig stämning.

1 av 4 | Foto: CAROLINA BYRMO
Charlotte Perrelli.

Nästan 30 döda

Israel svarade med moteld. Omkring 25 palestinier och fyra israeler dog i oroligheter samma helg som Eurovision-repetitionerna drog igång.

För Charlotte och Edward var det självklart att prata med varandra om oron inför säkerheten i Israel. SVT höll också säkerhetsgenomgångar med delegationen före avfärd.

– Ja vi pratade en hel del innan vi åkte ner. Jag hade också en oro och gjorde hemläxan, säger Edward af Sillén.

– Vi fick en ordentlig genomgång med vad vi skulle tänka på och jag har läst på. Men här har människor varit väldigt välkomnande, staden har en fantastisk atmosfär. Så jag har inte varit orolig sen jag kom hit, men inför resan var jag absolut det, säger han.

”Helt annan känsla i dag”

För Charlotte är skillnaden stor jämfört med Jerusalem 1999 när hon tog hem Eurovision-segern med ”Take me to your heaven”:

– Det jag minns härifrån då är att det var livvakter, 20 pers med k-pistar var jag än gick, från sex på morgonen till långt efter midnatt i de två veckor jag var här, säger hon.

– Det var en sån säkerhetssituation som jag aldrig har upplevt varken tidigare eller efter. Idag är det inte alls så. Ingen här har säkerhetsvakter, det är en helt annan känsla idag.

Publicerad:

LÄS VIDARE