Eurovision song contest

De röstades vidare i svenska Eurovision-tävlingen

Hela listan: här är länderna som tävlar i ”Sveriges 12:a”

Av: 

Torbjörn Ek

MELODIFESTIVALEN

25 länder tävlar i den svenska Eurovision-tävlingen ”Sveriges 12:a”.

Tv-tittarna har röstat sina favoriter vidare – och får beröm av Aftonbladets musikredaktör Markus Larsson.

– De bidrag som ska gå vidare gick också vidare, säger han.

Fans och tv-tittare har sagt sitt och röstat i appen. Nu är uppställningen klar inför den svenska miniversionen av Eurovision song contest 2020, specialprogrammet ”Sveriges 12:a”, som sänds på torsdag.

Melodifestivalens app öppnade för röstning under förra veckan och i lördags visades snuttar av de 41 tävlingslåtarna i det kritiserade ”Eurovision: Inför ESC”.

SVT avslöjar nu vilka 25 låtar som kommer göra upp om att bli Sveriges vinnare, nu när den officiella Eurovision-tävlingen ställts in på grund av coronapandemin.

Victoria, Bulgarien.
The Mamas, vinnare i Melodifestivalen 2020.

För att göra tävlingen så lik den riktiga Eurovision-uppställningen som möjligt har de nio bidrag som fått flest röster från första seminfinalen, och de tio bidrag som fått flest röster från den andra semifinalen kvalificerat sig för ”Sveriges 12:a”, tillsammans med Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien och Nederländerna som är direktkvalificerade.

Eftersom tv-tittarna inte får rösta på det svenska bidraget, The Mamas, har man bara tagit vidare nio låtar från deras semifinal och låter istället trion medverka i sändningen av ”Sveriges 12:a” som mellanakt, där de får framföra sin låt ”Move” utom tävlan.

Förhandsfavoriter som Island, Ryssland och Bulgarien har röstats vidare av de svenska tv-tittarna, tillsammans med samtliga nordiska länder. Aftonbladets musikredaktör Markus Larsson är nöjd med resultatet:

– De bidrag som ska gå vidare gick också vidare. Jag tror fortfarande att Island får Sveriges tolva och bävar för att Danmarks larviga duett får alldeles för många poäng. Min tolva går till Bulgarien. Heja Billie Eilish, eller vad hon nu hette? Victoria, var det, säger han.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Publisert:

LÄS VIDARE

Markus Larsson sätter betyg på ESC-finalen

ÄMNEN I ARTIKELN

Eurovision song contest

Melodifestivalen

Markus Larsson

The Mamas

Daði Freyr