Felix Sandman: Jag är här för att upplysa

Förhandsfavoritens kaxiga ord – om sitt feministiska budskap

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:

LINKÖPING. Han vill föra ut sitt feministiska budskap i Europa – och vill vinna Eurovision.

Men Felix Sandman hade egentligen inga planer på att ens ställa upp i Melodifestivalen igen.

– Första tanken är alltid att jag är ganska skeptisk i början, det var inte så att jag skrev låten och tänkte: ”Mello”, säger han.

Han beskriver låtens budskap som politiskt. ”Boys with emotions”, ett Melodifestivalbidrag som tippas kunna toppa hitlistorna. Men också Felix Sandmans, 21, sätt att ifrågasätta världens strukturer och säga att eftersom män styr, så är det också männens fel att världen gått fel.

– För mig är det en feministisk fråga. Varför är det ”a man’s world”? Varför är det ojämställt? Jag som man och feminist måste då rikta mig mot män, för jag tycker ändå att det är där som problemet har startat. Eftersom män styr världen, så är det män som har gjort fel. För världen är fel. Det är ojämställt. Vi män behöver göra en förändring, för feminismen är ingen kvinnofråga. Jämställdhet är ingen kvinnofråga. Det är viktigt för alla och det är dags för oss män att ta en titt på vad vi kan göra.

”Männens fel att världen gått fel”. Felix Sandman, 21, menar att hans låt är politiskt.
Foto: Robin Lorentz-Allard
”Männens fel att världen gått fel”. Felix Sandman, 21, menar att hans låt är politiskt.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD/AFTONBLADET
Felix Sandman på scen under genrepet i Linköping.

Jag är här för att upplysa dem som inte har tänkt de här tankarna än

På scenen och i låten ifrågasätter Felix Sandman varför killar ska visa sig hårda och tuffa och inte visa känslor för varandra. En struktur som länge ansetts förlegad, men som ändå letar sig kvar i samhället.

När Nöjesbladet pratar med honom vägrar han att ducka.

Du säger att det här är dina politiska åsikter, är du rädd för att folk kan störa sig på det du säger och att du kan stöta dig med nån?

– Kanske, men jag hoppas inte det, för då blir jag besviken på människan. Det är en politisk fråga, men inte något som har med höger eller vänster att göra. Det är kritik mot hur samhället är uppbyggt. Jag tycker att alla borde tycka så här och jag är här för att upplysa dem som inte har tänkt de här tankarna än.

– Hur vi uppfostrar unga pojkar kommer ju påverka hur de är sen resten av livet. Hur de ser på kvinnor. Hur de ser på varandra och på sig själva.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Felix Sandman på scen under genrepet i Linköping.

 

Behövde leva lite med tanken på Mello igen

Låttiteln och budskapet hade han tänkt på länge. I höstas gick han från idé till färdig låt tillsammans med sina låtskrivarkollegor Tony Ferrari, Parker James, Peter Thomas, Philip Bentley och Nicki Adamsson. Men han hade inga planer på att ställa upp i Melodifestivalen med den.

– Nej, det tänkte jag inte. Jag kände att jag ville släppa den och att det var min singel och jag var så jävla stolt över den, säger han.

Skivbolaget Ten Music tryckte på om att han borde ställa upp med ”Boys with emotions” i Sveriges största tv-program.

– När jag bollade det med skivbolaget kom Mello på tal, säger han.

– Första tanken är alltid att jag är ganska skeptisk i början, det var inte så att jag skrev låten och tänkte: ”Mello”. Jag behöver alltid tid att bearbeta såna idéer. Efter att vi hade pratat och diskuterat och jag hade fått leva med det lite så kände jag att: ”ja, hundra procent, det kommer verkligen bli det bästa för mig och för låten”.

Nu är siktet inställt på att först vinna Melodifestivalen. Och sen hela Eurovision song contest.

– Jag hoppas det. Jag vill inte säga nånting som får folk att säga att ”han hoppades för mycket”. Men jag tror på låten och jag tror på numret och framför allt att det kan gå hem i Eurovision, säger han.

Foto: Robin Lorentz-Allard
”Jag har träffat min soulmate”.

 

Lyckligt jävla kär

Senast Felix Sandman tävlade i Melodifestivalen 2018, med låten ”Every single day” handlade låten om uppbrottet från ett ex. Sedan ett och ett halvt år har han träffat kärleken på nytt, flickvännen Andrea Kallström, 20.

– Nu är jag lyckligt jävla kär och har ett fantastiskt förhållande och har träffat min soulmate. Jag är väldigt glad över att jag är lycklig i kärleken för då kan jag utforska mig själv lite mer i vad jag vill skriva för musik, inte bara skriva om min hjärtsorg.

Givetvis kommer kärleken till Linköping för att heja på Felix. Och så också ytterligare en dröms med vänner vänner. Som inte har något boende fixat i stan. I onsdags försöka han förgäves ordna boende på det redan fullbokade artisthotellet. Risken är överhängande att de alla intar Felix lilla hotellrum.

– De är 11 pers. Det är polare och deras respektive som man säger på vuxenspråk. Ja, deras partners alltså.

Har du blivit vuxen?

– Man blir vuxen när man slutar leka. Jag leker fortfarande.

Publicerad: