Nordman återvänder till Melodifestivalen 2023

15 år efter succébidraget ”I lågornas sken” – tävlar med ”Släpp alla sorger”

Efter år av missbruk och fördomar är duon tillbaka på scenen.

– Låten är maffig, episk och euforisk, säger Nordman på Instagram.

Här är allt du behöver veta om den folkmusik-poppiga gruppen.

Senast Nordman var med i tävlingen var 15 år sedan. Då med låten ”I lågornas sken” som slutade på en sjätteplats i finalen.

Men nu är ställer de upp igen. I deltävling tre ser vi duon på scen med bidraget ”Släpp alla sorger”, skriven av Thomas G:son och Jimmy Jansson.

– Låten är maffig, episk och euforisk, säger Nordman på Instagram.

Nordman består av Mats Wester och Håkan Hemlin. Gruppen startades 1991 när Mats Wester letade efter en sångare till sitt experiment där visionen var att blanda folkmusik och pop.

Mats Wester och Håkan Hemli i Nordman.
Mats Wester och Håkan Hemli i Nordman.

Splittrades pågrund av missbruk

Nordmans stora genombrott kom med låten ”Vandraren”. Men bara fyra år senare, 1998, splittrades duon. Håkan Hemlins drogmissburk hade brutit ner honom.

Håkan lade då in sig på ett behandlingshem. Sju år senare skrevs han ut och den första han ringde var sin kompanjon Mats Wester. Duon var tillbaka!

De ställde då upp i Melodifestivalen 2005 med låten ”Ödet var min väg” och sedan tre år senare igen med ”I lågornas sken”. Båda bidragen kom till final men än så länge har Nordman inte vunnit tävlingen.

Nordman med ”I lågornas sken” 2008.
Nordman med ”I lågornas sken” 2008.

Första albumet på tio år

2020 släppte Nordman sitt första fullängdsalbum på tio år med namnet ”Tänk om”. En skiva som duon ville att lyssnaren själv skulle skapa en egen bild av.

– Vi vill ägna en tanke åt de som kämpar, och de som försöker skapa ett bättre liv på olika sätt, sa Mats Wester till Aftonbladet.

Artisterna sa även att albumet hade ”ett helt nytt sound”.

Nordman.
Nordman.

Var med i ”Så mycket bättre”

Under hösten 2022 var Nordman aktuella i TV4:s program ”Så mycket bättre”. I ett av avsnitten berömde artisten Daniela Rathana duon för deras ”härliga och varma personligheter” samtidigt som hon erkände att hon tidigare kopplat ihop artisterna med rasism.

Håkan Hemlin och Mats Wester bestämde sig då att en gång för alla bemöta fördomen de båda våndats över i flera år.

– Vi slog igenom på 90-talet samtidigt som vit makt-musik och skinnskallar härjade. Och vi kallas för Nordman och vi var lite tunnhåriga. Det är de attributen som kopplades ihop, sa Mats Wester i programmet.

Publisert:

LÄS VIDARE