Rockstjärnan efter frågorna till Mustasch: ”Sluta vara ett fucking svin”

Aftonbladet avslöjar: Flera kvinnor har kontaktat SVT om domen mot Ralf Gyllenhammar och Mustaschs kvinnosyn

Uppdaterad 2021-02-19 | Publicerad 2021-02-18

Ett 40-tal personer har kontaktat SVT angående Mustaschs deltagande i Melodifestivalen.

Samtidigt sluter andra rockartister upp för att visa att bandets kvinnosyn inte delas av branschen.

”Har du en plattform att höras på så använd den till att göra nytta och sluta vara ett fucking svin”, skriver rockstjärnan Scarlet på Facebook.

Isabell, 28, är inte ensam om att ha kontaktat SVT och Melodifestivalens ledning efter att det blev klart att Mustasch ska tävla i Melodifestivalen.

Under onsdagen kunde Aftonbladet rapportera hur rockbandet tryckt upp t-shirts för att håna Isabell, efter att bandets frontman Ralf Gyllenhammar fällts för att ha sexuellt ofredat henne.

”De ifrågasätter Melodifestivalens beslut”

SVT bekräftar för Aftonbladet att flera andra hört av sig för att uppmärksamma SVT på domen och ifrågasätta att Mustasch får vara med i Sveriges största tv-program.

– Ett tiotal personer har hört av sig efter att det blev känt vilka som skulle tävla i Melodifestivalen. Svaren har sett lite olika ut beroende på mejl men kommunikatörerna har främst försökt förklarat hur Melodifestivalen har resonerat kring beslutet, säger Camilla Hagert, presschef för företagsfrågor på SVT.

”En dum grej” Mustasch om t-shirten som kränkte brottsoffret efter att sångaren Ralf Gyllenhammar fällts för sexuellt ofredande. Från vänster: David Johannesson, 43, Robban Bäck, 36, Ralf Gyllenhammar, 54, och Mats ”Stam” Johansson, 52.

Efter Aftonbladets publiceringar har ytterligare ett 30-tal personer hört av sig till SVT.

– De ifrågasätter Melodifestivalens beslut om gruppens medverkan, säger Hagert.

Står SVT bakom den kvinnosyn som bandet gett uttryck för genom att trycka upp t-shirtar som hånar ett sexbrottsoffer, efter att frontmannen Ralf Gyllenhammar dömts för brottet?

– Nej, självklart inte. Att trycka upp en sådan t-shirt visar på dåligt omdöme och brist på empati.

Har det skett några nya diskussioner i SVT:s ledning eller i Melodifestivalens redaktion kring beslutet att låta Mustasch tävla?

– Det här är en innehållsfråga som Melodifestivalens redaktion ansvarar för och den har inte diskuterats på ledningsnivå. Det är en tävlande grupp i Melodifestivalen och de representerar inte SVT i form av frontpersoner för programmet, säger Camilla Hagert.

Scarlet: ”Fler i genren kan och bör ta ställning”

Samtidigt har andra rockartister markerat för att visa att den kvinnosyn som Mustasch gett uttryck för inte delas av branschen.

Rockstjärnan Scarlet valde under onsdagen att lägga upp en video på sin öppna Facebook-profil. I videoklippet ses rockbandet Lillasysters sångare Martin Westerstrand tysta publiken under en spelning för att kritisera män som ofredar kvinnor genom att bland annat skicka bilder på sina kön.

Scarlet, till höger, vid P3 Guld-galan 2020

Scarlet, som är tillsammans med Westerstrand, skriver:

”En liten påminnelse om hur olika artister väljer att agera. Har du en plattform att höras på så använd den till att göra nytta. Tala med din röst till dem du vill ska lyssna och sluta vara ett fucking svin”.

Lillasysters Martin Westerstrand på scenen under första deltävlingen av Melodifestivalen 2021

Lillasyster-sångarens kritik mot sexister

I videoklippet säger Westerstrand från scenen:

– Min flickvän är artist och i och med det har jag fått uppleva och fått en inblick i hur jävla värdelösa snubbar kan vara som skickar dickpicks till höger och vänster och beter sig som jävla pissvin, för att ni inte fattar att tjejer och kvinnor är precis samma sak som killar är. Så fucking fatta det.

Publiken jublar när han fortsätter:

– Alla ni som skickar dickpics kan fucking dra åt helvete.

För Aftonbladet förklarar Scarlet varför hon lade upp klippet just igår:

– Jag har varit på otaliga Lillasysterspelningar och varje gång uppmanar Martin männen i publiken att behandla kvinnor med respekt och att ta ställning. Anledningen till att jag postade filmen igår är för att bandet själva aldrig skulle göra en big deal av det. De tar ställning i frågan varje gång de spelar utan att förvänta sig en klapp på axeln. Jag vill uppmärksamma detta för att det är svinviktigt att visa att även män i genren tar fighten. Inte bara vi kvinnor.

Är det en markering för att visa att rockbranschen inte stöttar sexism?

– Det är en markering för att visa att fler i genren kan och bör ta ställning utan att förvänta sig en jävla medalj eller publicitet i gengäld.

Vad tänker du som kvinnlig rockstjärna över Mustaschs och Ralfs beteende och deras reaktioner när de fick frågor om det?

– Alla gör misstag. Som offentlig person är det viktiga är att äga sina misstag, vara förberedd på frågor och kunna ta diskussionen. Det kan ju omöjligt kommit som en överraskning för Ralf att frågan skulle komma upp.

Aftonbladet har sökt Lillasyster som har avböjt att kommentera.

Mello-artisten: ”Bra att de ställs mot väggen”

Ralf Gyllenhammar tävlar med Mustasch i Melodifestivalen 2021

Även inom Melodifestival-världen har flera personer reagerat över Aftonbladets publiceringar om Mustasch och Ralf Gyllenhammar. En tidigare Melodifestival-artist har i mejl till Aftonbladet tackat för rapporteringen med orden: ”bra att du ställer dem mot väggen och ifrågasätter”.

En manlig låtskrivare, som flera gånger tävlat i Melodifestivalen, hör spontant av sig till Aftonbladet och skriver:

”Stort av dig att ta diskussionen med herrarna i Mustasch. Man blir minst sagt upprörd av sånt beteende”.

Mustasch ber om ursäkt i video

Aftonbladet har sökt Mustasch med frågor om bandets kvinnosyn. De hänvisar till ett videoklipp som under torsdagskvällen lagts upp på sin Facebook-sida.

– Jag har erlagt dagsböter och då bad jag också vederbörande om ursäkt och nu passar jag på att göra det igen. Ursäkta, förlåt, det var inte meningen att kränka eller ofreda, säger Ralf Gyllenhammar i videoklippet.

– Vidare så tar hela bandet Mustasch på sig ansvaret för den här fullkomligt vidrigt idiotiska tröjan som vi lät trycka upp. Den fanns ett kort tid i vårat sortiment men är borttagen sedan mycket länge och vi ångrar bittert och djupt att vi ens tryckte upp den här jävla t-tröjan.

ANNONS