Därför kacklar hon som en kyckling på scenen

Storfavoriten Netta om märkliga valet i Eurovision song contest

LISSABON. Hon kacklar som en kyckling på Eurovison-scenen.

Men storfavoriten Netta från Israel har ett budskap bakom låten ”Toy”.

– Det är en låt om metoo-rörelsen, hur kvinnor har funnit sina röster, säger hon.

Hon är storfavorit att vinna årets Eurovision. Men när Netta Barzilai, 25, från Israel ställer sig på scenen ikväll lär hon nog förvåna många av tv-tittarna.

Som en del av sin låt kacklar hon som en kyckling.

När insåg du att det var en bra gimmick?

– Gimmick? Nej, det tycker jag inte. Men jag tror att mobbning kommer från rädsla. Rädsla för att någon ska ta din plats, rädsla för att någon ska trampa dig på tårna, rädsla för något annorlunda, rädsla för något som hotar dig. Så jag funderade över nån form av kul ljud som låter som rädsla och så kom jag på kyckling. Han är en kyckling, kom igen, säger hon när Nöjesbladet träffar henne i Lissabon.

Betyder ”korkad” på japanska

– Sen upptäckte jag att ”oroka” betyder ”korkad” på japanska så det passar också väldigt bra med att låten är j-pop- och k-pop-inspirerad. Jag känner att det är en vinnare. Det var precis på pricken med kycklingljuden.

Men Nettas låt ”Toy” har ett allvarligt budskap i grunden. När hon sjunger ”You stupid boy, I’m not your toy” (korkade snubbe, jag är inte din leksak) är det en direkt referens till #metoo.

– Det är en låt om metoo-rörelsen, hur kvinnor har funnit sina röster. Det är en låt om att att finna sin styrka generellt. Den handlar om de som blivit tillbakahållna, om folk som säger till dig att du inte är smal nog, inte smart nog, inte bra nog att göra något du vill göra.

”Upplevt mobbning”

Är det saker som du fått höra?

– Ja givetvis, hela mitt liv. Framträdandet måste vara autentiskt, jag måste kunna relatera till vad jag sjunger om. Självklart har jag upplevt mobbning och folk som sagt till mig att jag inte kan bli en stor popstjärna, folk som säger till mig att jag inte kan göra kycklingljud på Eurovision, säger hon.

– Folk säger till mig att inte bryta reglerna för att reglerna redan är satta, men då skulle livet vara så mycket tråkigare, så jag är här för att fräscha upp saker och göra gott i världen, säger hon och skrattar.

Netta tävlar i Eurovisions första semifinal, som sänds tisdag 8 maj kl 21:00 på SVT. Sveriges artist Benjamin Ingrosso tävlar i den andra seminfinalen, torsdag 10 maj. Finalen äger rum på lördag 12 maj.

Publisert:

LÄS VIDARE