Melodifestivalen 2021

Eric Saade får eftertraktade startnumret i Mello

”Idol”-tvåan öppnar Melodifestivalen – och tidigare vinnaren avslutar

Av: 

Torbjörn Ek

MELODIFESTIVALEN

”Idol”-tvåan Kadiatou öppnar Melodifestivalen 2021 och Eric Saade går sist ut.

När SVT nu presenterar startordningen i årets tävling står det klart att den tidigare vinnaren får det eftertraktade startnummer 28 – sist ut i sista deltävlingen.

– Eric är en sån artist som kan bära det favoritskapet, han gillar nog det, säger tävlingsproducenten Karin Gunnarsson.

John Lundvik, Måns Zelmerlöw, Malena Ernman, Charlotte Perrelli och Carola har alla vunnit Melodifestivalen efter att ha gått ut som sista artist i den sista deltävlingen. När SVT nu presenterat startordningen i årets tävling står det klart att Eric Saade tar den eftertraktade men också lätt skräckinjagande placeringen som favorit genom startnummer 28, absolut sista artist i Melodifestivalen 2021.

– Eric har ju en historia av att gå väldigt bra i den här tävlingen och nu har han inte varit med på några år. Det finns en förväntan och en förhoppning från publiken och tittarna och då känns det kul att få hålla på det in i det sista, säger Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson.

Eric Saade får startnummer 28.

Vill hålla honom till slutet

Med tanke på att så många andra vunnit med den placeringen så vilar väl också ett favoritskap över att gå ut sist i den sista deltävlingen?

– Det tror jag det finns, både medvetet och omedvetet eftersom historien har det här resultatet. Men Eric är också en sån artist som kan bära det favoritskapet, han gillar nog det.

Första och sista startnummer i respektive deltävling brukar anses vara eftertraktade positioner i tävlingen. Dels brukar SVT vilja öppna varje deltävling med en wowkänsla och för att behålla tittarna framför sina tv-apparater gäller det att avsluta varje deltävling med en artist som tittarna har förväntningar på.

– Det finns en dramaturgi som man bygger i deltävlingarna och programmen med tempo, välkända ansikten och återkommare, nykomlingar som får skina och få sitt stora genombrott á la Bishara. Oavsett var du ligger i startfältet så ska din låt vara så pass bra att den tar sig vidare oavsett, men programmakarmässigt och för publiken är det spännande att hålla på en person som Eric till slutet, säger Gunnarsson.

”Idol”-tvåan Kadiatou Holm Keita.

”Flera potentiella Eurovision-vinnare”

Förra året tog The Mamas hem hela tävlingen efter att ha öppnat Melodifestivalen. Den som går först ut i första deltävlingen i år blir förra ”Idol”-tvåan Kadiatou.

– Det är ju öppningen på säsongen, det är att presentera Melodifestivalen 2021. Här känner jag att Kadiatou är en väldigt spännande artist. Hon är ung, hon har ett modernt uttryck, hon får sätta tonen för vad som komma skall. Jag tycker att det är kul att sätta nån som kanske inte är jätteetablerad där.

Om du ser på startfältet som helhet, finns det någon potentiell Eurovision-vinnare med?

– Ja, det gör det. Skulle jag inte tycka det skulle jag inte göra mitt jobb ordentligt. Det är ju huvudmålet, att vi ska ta hem det.

Hur många potentiella?

– Jag skulle säga att det finns fler. Det är ett otroligt jämnt och starkt startfält. Det kommer falla på artisteriet och hur publiken tar emot det så det ska bli spännande, men ajg skulle säga att det finns tre stycken. Eller kanske fem, säger Karin Gunnarsson med ett skratt.

Melodifestivalens första deltävling sänds från Annexet i Stockholm lördag 6 februari.

ANNONS

Se ditt kreditscore, din budget och mycket mer. Gör en kreditkoll på dig själv - helt gratis. Se din kreditkoll direkt

Extern länk från MinKreditkoll

Kolla här!

Publisert:

LÄS VIDARE

En förbannat onödig röra i Andra chansen

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen 2021

Melodifestivalen

Eric Saade

Karin Gunnarsson

The Mamas

Anton Ewald

Danny Saucedo