Schlager 2017

PRESENTERAS AV

Misstänkt kokain på Melodifestivalens efterfest

LINKÖPING / STOCKHOLM. Glädje, tårar – och knark.

Här hittar Nöjesbladet misstänkt spår av kokain på Melodifestivalens efterfest.

– Droger kan vi inte tolerera, säger Melodifestivalens projektledare Anette Helenius.

De blå fläckarna framträder på kokainservetten. Det innebär att testet ger utslag för den olagliga drogen inne på en av Melodifestival-efterfestens toaletter.

Under årets schlagerturné har Nöjesbladet gjort stickprovskontroller på SVT:s efterfester och sent i lördags natt efter Andra chansen i Linköping gav testet utslag för misstänkt kokain.

– Det förekommer alkohol på efterfesten och det är helt lagligt. Droger däremot, det kan vi inte tolerera, säger Melodifestivalens projektledare Anette Helenius.

Får se det filmade testet

Nöjesbladet visar henne videoklippet på testet som genomfördes mitt under den pågående efterfesten.

Vad tänker du när du ser det här?

– Den är ju väldigt svårt att kommentera. Det är en fest som är sluten naturligtvis. Men det är inte bara Melodifestival-arbetare som är på den här festen, det är också hela journalistkåren, sponsorer och säkert lokal personal, så jag har svårt att svara för var det här kommer ifrån.

Efterfesten hölls på artisternas hotell i Linköping och hotelldirektören Roshan Malalatunga bekräftar att hotellets toaletter i anslutning till festlokalen städas flera gånger om dagen och så också under Melodifestivalens vistelse på hotellet.

– På efterfesten hade vi också fem värdar och värdinnor som gick runt och städade och även kollade toaletterna. Hade vi upptäckt något sånt här hade vi givetvis kontaktat våra vakter och polisen, säger Roshan Malalatunga som själv också var på plats under natten.

”Vi har nolltolerans”

Det är inte första gången som knark förekommer under Melodifestivalens efterfester.

Nordmans Håkan Hemlin beskrev i sin självbiografi hur han till och med var påverkad av amfetamin på scenen när han tävlade 2008. Och 2015 greps Linus Svenning på väg in på Melodifestivalens efterfest i Helsingborg påverkad av cannabis.

Vad gör ni för att förebygga bruket av droger i Melodifestivalen?

– Det vi gör är att vi går ut inför turnén och talar om vad vår policy är via personalhandboken, via utskick till skivbolagen och till vår personal. Vi informerar om att vi har nolltolerans mot droger, säger Anette Helenius.

Publisert:

LÄS VIDARE